Redactieblog

703 x bekeken

Bloederziekte bij kalveren in Schotland

De bloederziekte die in Duitsland en Nederland bij kalveren voorkwam, lijkt nu ook in Schotland, Engeland en Wales voor te komen.

Dierenartsen in Schotland hebben inmiddels 25 bevestigde gevallen van kalveren die zijn doodgebloed, afkomstig van 18 vleesveebedrijven. Onderzoekers hebben nog geen oorzaak van de bloederziekte ontdekt, maar denken aan vergiftiging, genetische afwijkingen of bijwerkingen van medicijngebruik. De kalveren vertonen koorts en bloedingen uit lichaamsholten en inwendige bloedingen, waarna ze sterven.

In Wales en Engeland zijn ook ongeveer 25 gevallen bekend, maar deze kalveren bevonden zich vooral op melkveebedrijven. In Duitsland kwamen de problemen dit voorjaar met name in Beieren en Noordrijnwestfalen voor.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft tot en met juni dit jaar zes kalveren gevonden met huidbloedingen waarvan de oorzaak niet kon worden vastgesteld. Duitse onderzoekers zeggen dat er een verband kan zijn tussen vaccinatie tegen Bovine Virus Diarree (BVD) bij de moederdieren en de ziekteverschijnselen bij de kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.