263 x bekeken 5 reacties

Bewindslieden twisten over ontpoldering

Binnen het kabinet bestaat onenigheid over het al dan niet onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder.

Verschillende bewindslieden plaatsen vraagtekens bij het besluit niet te ontpolderen, maar buitendijks schor aan te leggen. Tijdens het bewindsliedenoverleg van 28 augustus, daags na het bezoek van de Vlaamse minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme aan Nederland, is uitgebreid gesproken over de kwestie. Uit de uitgelekte notulen, in handen van RTL Nieuws, blijkt dat minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat er te weinig aandacht is besteed aan het kostenaspect. Hij stelt bovendien dat een Vlaamse schadeclaim niet valt uit te sluiten.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen toont zich kritisch. Hij vreest dat de relatie met België hierdoor zal verslechteren. De positie van landbouwminister Gerda Verburg wordt uit de gepubliceerde citaten niet geheel duidelijk. Wel geeft zij aan graag van het aanbod van Bos gebruik te maken mee te denken over de financiële implicaties van verschillende scenario’s.

Op 9 oktober beslist het kabinet of de ontpoldering alsnog doorgaat, of dat toch wordt ingezet op het alternatieve plan. Een week eerder komen de resultaten beschikbaar van een onderzoeksconsortium dat studie verricht naar het te verwachten natuurherstel van de aanleg van schor. Daarvoor, aanstaande donderdag, heeft er nog een debat in de Tweede Kamer plaats; dit is het vervolg van een overleg dat eerder werd afgebroken door het onwel worden van Verburg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Dichtgooien die westerschelde, je gaat de concurrentie toch niet helpen? Ze zijn hier in Nederland compleet gek.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Als ik het goed begrijp eist de EU dat er natuur gecompenseerd wordt. Maar waarom moet dat? De Westerschelde wordt niet kleiner door het uitdiepen. Waarom moeten er dan polders onder water worden gezet. Volstrekt belachelijke gang van zaken. Gewoon uitdiepen die Westerschelde en de EU bekijkt het maar met die belachelijke natuurcompensatie in oppervlakte. Niemand kan mij wijs maken dat er natuur verloren gaat door die uitdieping. Moeten wij die EU-ambtenaren en politici betalen voor dergelijke nonsens. Schandalig.

 • no-profile-image

  ineke

  De rol van minister Gerda Verburg is in deze niet geheel duidelijk! Wordt het geen tijd dat zij wel een grote rol gaat spelen in dit soort kwesties? Juist zij zou een standpunt in moeten nemen of dit wel of geen waardevol landbouwgebied is. Hier niet alleen economische- en buitenlandse zaken aan het woord laten. Bij de ontpoldering is dat haar vakgebied.

 • no-profile-image

  Ook onderzeeërs tellen mee

  De Bijlmer is ook een polder. Kan gerust onder water gezet worden. Merkt niemand wat van.
  Wie kan mij uitleggen met hoeveel hectaren de oppervlakte van de Westerschelde afneemt ten gevolge van de uitdieping van deze zee-arm? Volgens mijn berekening is dat nul hectaren. Dan reist er de vraag bij mij: Waarom moet er dan elders meer oppervlaktewater komen ter compensatie van welke oppervlakte verloren gegane natuur? Dat is dan toch ook nul hectaren.

 • no-profile-image

  gert

  Kolder in de polder of Den haag

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.