Redactieblog

6 reacties

Beter een paar koeien verkopen

Hoe is het mogelijk. Vaststaat dat er teveel wordt gemolken. De vraag is kleiner. En toch wordt vrolijk melkquotum gekocht. Ben ik nu zo dom of…?

Vorig jaar om deze tijd daalde de prijs van melkquotum in rap tempo. Nu is de prijs de laatste weken gestegen. Tot boven de 20 euro per kilo vet. Kennelijk willen de boeren nog meer melken met als gevolg dat het moeizame herstel van de zuivelmarkt wort vertraagd.

Het is ook niet uit te leggen. De melkprijzen zijn veel te laag omdat er een overaanbod is. De vraag is door de wereldwijde crisis gedaald. Welke optimist koopt dan melkquotum bij om nog meer te melken? En dat bij deze prijzen en in de wetenschap dat het over een jaar of vier, vijf waardeloos is.

In vele Europese landen zien we de melkproductie teruglopen. Het quotum wordt niet vol gemolken. Hoe anders is het bij ons. Wij melken bij de klippen op. Er dreigt nu al weer een overschrijding van het quotum. Dat wordt dus weer superheffing betalen, volgend jaar. We leren het nooit.

Veel beter is het koeien te verkopen als er teveel wordt geproduceerd. De slechtste er uit en het rendement van de overblijvende koeien stijgt. Als de boer daarnaast nog een let op de kostprijs, dan wordt er veel meer verdiend dan met het kopen van melkquotum. Dat is bij deze melk- en quotumprijzen onverantwoord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti cyclisch investeren

  Weinig ondernemend die melkveehouders. Wanneer de melkprijs 40 cent is, geeft men jaarlijks 15 cent uit aan grond die 10.000 - 20.000 euro te duur is en kort geleden nog 2 euro voor een kilo melkquotum. Nu de melkprijs incl. subsidie 30 cent is, mag er geen cent meer uitgegeven worden. Beetje korte termijn bekrompenheid.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Even een gedachtengang. Het Europese quotumsysteem gaat verdwijnen en boeren mogen vrij produceren. Nederlandse boeren kennende, reken maar op een flinke hoeveelheid. Melkfabrieken willen echter niet meer melk hebben omdat ze er niet mee weg kunnen. Stel dat de cooperatieve vorm met afname en leveringsplicht blijft bestaan. Dan gaan melkfabrieken limieten stellen aan de te leveren hoeveelheid, een fabrieksquotum gebaseerd op de leverancies van de voorgaande jaren. Ja, had je toen maar quotum gekocht. Je moet je zorgen gaan maken als de cooperatie haar leden minder invloed toestaat en de afname en leveringsplicht afschaft. Dan mag je in gaan schrijven hoeveel melk je voor welk geld wilt leveren. Als je jezelf nu al slaaf voelt dan wordt dat in zulk een systeem nog eens benadrukt. Maar dit is zomaar een gedachtengang!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Melkquotum kopen is hetzelfde als je hoofd in een strop steken. Wie nu nog melkquotum koopt kan niet rekenen of heeft een hele boel geld achter de hand. Rendabel kan het echter nooit meer worden gemaakt. Bovendien is het a-moreel. Door meer melk te produceren vergroot je de productie en berokken je je collega's schade. En wat voor beeld geeft het richting de politiek? Het antwoord is gemakkelijk. Die denken: als er zoveel voor melkquotum wordt betaald is het vast nog een winstgevende sector. Ook dat berokkent de hele sector schade.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Doen wij ook vergaderboer, maar ja, wij zitten dan ook in het buitenland....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Liever bekrompen dan krimpen. Die hoog vliegt kan diep vallen. Ieder zijn keuze.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er wordt gekozen voor cash flow op de korte termijn of de hoop op stijgende melkprijzen. Maar als het mis gaat, kun je weinig medelijden voelen met boeren die zich hierdoor zelf saneren. Het is de vrije keuze inherent aan ondernemerschap

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.