Redactieblog

303 x bekeken 25 reacties

Beishuizen: niet mopperen op supermarkten

Boeren moeten niet mopperen op supermarkten. Dat zegt voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord in Weekblad Groenten en Fruit.

”Wees blij dat ze er zijn om ons product te verkopen. We moeten de samenwerking met die supermarkten serieus nemen”, vindt Beishuizen.

”Heel veel tuinders doen dat al. Die leveren een supermarktklaar product, waardoor er minder schakels in de keten zitten. Die telers en telersverenigingen houden een groter deel van de geldstroom op hun eigen bedrijf”, aldus de voorman van LTO Noord.

De LTO-bestuurder constateert dat er ook nog genoeg boeren en tuinders zijn die ervan overtuigd moeten worden dat ze meer moeten doen dan alleen maar zorgen dat het product van het erf af komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  willen we supers een hak zetten?dan moeten we onze eigen producten bij de verwerkers terugkopen en deze met een nette marge direct verkopen aan de consument. Als hebben we dan maar 1,60 de kg dat is nog altijd meer dan die 1 euro de kg!. Dit geld voor vrijwel alle producten. Verswinkels op B locaties met lage tarieven en kiloverpakiingen daar ligt onze toekomst: winkels van de boeren. Het moet afgelopen zijn met het feit dat met de dikke marges op versproducten A merken zoals chips, pindakaas, drisdrank etc onder de inkoopprijsverkocht kunnen worden.

 • no-profile-image

  herman

  ook ik krijg het idee dat onze bestuurders zich drukker maken om hun zetels dan om de leden.
  het wordt tijd dat daaraan iets wezenlijks verandert.
  nu het crisis is in onze sektor kunnen ze laten zien wat ze waard zijn. herstel de solidariteit binnen de sektor en bouw vandaaruit weer een positie op waar we wat aan hebben of anders ..........opkrassen!!!!!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Patrick, "Chevrolet won" zeg je. Bedoel je daar mee dat zij wel aan jou verkochten en andere merken niet? Maar als zij beneden de kostprijs verkopen is het dan niet "Chevrolet verloor"? Immers als varkensboeren in Nederland wel verkopen en die in Hongarije niet is het toch ook niet "Nederland wint"?
  Punt is dat autofabrikanten wel direct (kunnen) stoppen met produceren als ze te veel voorraad krijgen en landbouwers niet. Maar de schuld van te lage prijzen geven aan de consumenten, de supermarkten, de concurrenten of wat dan ook is simpelweg onzinnig. Het is (in mijn ogen) ook gevaarlijk, in die zin dat boeren het idee krijgen dat het zin heeft om supermarkten maar onder druk te zetten met het idee dat die dan wel zo respectvol zullen zijn dat ze een goede prijs zullen betalen. Immers, als er wel krap aanbod is (ten tijde van de voedselcrisis) zijn supermarkten en consumenten wel genegen om veel meer aan de producent te betalen.

 • no-profile-image

  ARIE

  HEEFT MIJNHEER WEL EENS BIJ ONDERHANDELINGEN GEZETEN TUSSEN LEVERANCIERS EN SUPERMARKTEN.KOMT HIER OP NEER NA EERST BINNENGEHAALD TE ZIJN ALS LEVERANCIER VAAK NA EEN BEHOORLIJKE INVESTERING,WORDEN DAN GEDWONGEN OM TE LEVEREN VOOR DOOR DE SUPERMARKT BEPAALDE PRIJZEN,BETALINGSTERMIJN VAAK 60 DAGEN PLUS.GA NIET AKKOORD,"KLANT" KWIJT EN BLIJF JE MET DE GEBAKKEN PEREN ZITTEN,WAT IS DAN MAKKELIJKER,OM DIE REKENING MAAR NEER TE LEGGEN BIJ ZIJN LEVERANCIERS "de boeren" die kunnen toch geen kant op,veilingen zijn er haast niet meer,nog maar een paar slachterijen,een paar zuivelbedrijven.en minder boeren,dat komt de regering ook wel goed uit,omgekeerde kartelvorming,misschien dat onze Neelie daar eens naar kan kijken,leveringsvoorwaarden die nergens meer opslaan,slikken of stikken!

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  ARIE,


  RAAK IN DE ROOS KON JE NIET BETER ZEGGEN DAT IS NOU NET WAT IK BEDOEL
  IETS KOPEN VOOR 1 EURO EN VERKOPEN VOOR 1.80 EURO TERWIJL HET VOOR DE BOER 1.50 EURO KOST.
  JAMMER DAT ER ZO WEING MENSEN ACCEPTEREN DAT ONDERHANDELEN ZO GAAT MET SUPERS
  BIBBER AL ALS IK WEET DAT IK MIJ DAAR VOLGENDE WEEK OOK WEER ZAL KUNNEN MEE IN AANRAKING KOMEN , AL HEB IK ALVAST EEN STRATEGIE KLAAR ...!

 • no-profile-image

  pieter

  sobel kennnen julie dat?
  mss aandelen supermarkt?
  dus kop houwen en de lto rijk maken dat is de strekking van het verhaal
  dus daelijk nog een verhaal over de rendac?

 • no-profile-image

  boerin

  Wat heb je nou aan zo'n bestuurder. die
  van onze centen belangenbehartiger is.
  Weet hij wel van onze ellende. Laat hem
  ook wat minder gaan verdienen.
  Het wordt hoog tijd dat LTO met de vuist
  op tafel gaat slaan.

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  Wat is nou werkelijk het probleem, het is een feit dat de nederlandse boeren door alle adviseurs (en strategen) is verteld dat we moeten produceren eerst voor de eigen bevolking en later voor export. Eigen produkt promoten lieten we aan andere partijen over (want je doet dat dan ook voor een ander) Was je het niet eens met je afnemer dan hop naar een andere afnemer en klaar je kon weer door. En dan gelijk weer door met leveren en niks extra voor je produkt doen.Maar de markt is nu verandert en de supermarkten hebben en krijgen steeds meer macht en als leverancier van deze produkten kun je niet meer hoppen. Dus een opmerking om met de supermarkt in gesprek te blijven of te gaan is dan zo onhandig niet.
  Want je kunt niet eerder weer van de toren blazen als er een beter alternatief is of ontwikkeld wordt.
  Dat zijn de enigste optie's op dit moment.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is waar de Supermarkt zorgt voor de verkoop van onze producten.Wij produceren.Daartussen is ook iemand.Die ook invloed kan uitoefenen op de prijs van onze producten.Het is droevig dat wij geen droog brood meer kunnen verdienen.Een oplossing is mischien stoppen en naar de Bijstand gaan!!!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  een groot verschil de autofabrieken draaien halve kracht om de productie te beperken maar de varkenshouders gaan alleen maar opschalen om het hoofd boven water te houden ... door lage prijzen en productiebeperking daalt de voorraad euto's met als gevolg weer hogere prijzen. bij de varkens daalt de prijs,neemt de voorraad verder toe en uiteindelijk duurt het nog langer voordat de prijzen weer eens gaan stijgen.

 • no-profile-image

  gert

  tsja , wat moet je met zo'n belangenbehartiger die op pad is van onze centen. Weet van een chef slager dat 33% van de winst (niet van de omzet!!) van een supermarkt komt van de versvleesverkoop . Dus de rest ligt er maar voor schapvulling. nee, ik ben echt blij dat we een supermarkt hebben en geen kleine kruideniertjes..........

 • no-profile-image

  boer

  Ik zou Biesheuvel zelf eens willen horen als hij minder dan de helft beurt voor zijn verichte werkzaamheden, wat een l....

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Jongens toch, schreeuw niet zo!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Vroeger had je de slager, bakker, melkboer groenteboer etc.
  De producent en consument stonden dicht bij elkaar en wisten gewoon hoe het op elkaars erf er aan toe ging.
  Tegen woordig heb je tussen producent en consument, de industrie en de supermarkt zitten, en die zorgen er wel voor dat de afstand tussen producent en consument zo groot mogelijk blijft.
  Het zijn ook deze laatste 2 waar de subsidie en marktbescherming uiteindelijk terecht komen. En het is ook vanwege deze kunstmatig gecreerde afstand tussen producent en consument dat er bijv. een Partij van de dieren heeft kunnen ontstaan.
  Het zijn ook deze industrie en supermarkten die de wereldmarkthandel promoten, want dat geef hen nog meer macht om de boeren en de burger in de knijptang te nemen. Zonder marktwerking bestaat er geen economie maar julie in Europa moeten niet denken dat je in de strijd om de wereld markt ook maar enige kans tegen de brasilianen maken . En dan praat ik nog niet eens over voetbal

 • no-profile-image

  schapenboer

  In iedergeval is Tammo alle gevoel met de leden kwijt maar dat was me al eerder opgevallen, wat een loozer!

 • no-profile-image

  anne

  Opvallend hoe een aantal personen op dit forum vooral de vinger richting anderen wijst. En zich daarbij vastklampt (als laatste strohalm) aan de vakbonden. Omdat die wel overal tegen zouden zijn. En dat die personen vooral niet zichzelf de vraag stellen: Wat doe ik er zelf aan als ondernemer. Terecht dat Beishuizen die vraag wel stelt.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  voorraadbeperking en productiebeheersing zullen leiden tot een eerlijke prijs. Het systeem wat we nu hebben om de productie te beperken (koude sanering + schaalvergroting) is slecht voor het milieu en nze portemonnee.

 • no-profile-image

  Patrick

  Kort en bondig :
  De vraag is enkel of deze supers de landbouwsector wel eerbiedig en respectvol aanzien ????????????????

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beishuizen zegt dus eigenlijk dat de cooperatie's ( greenery of friesland campina) die onze produkten tot waarde moeten brengen eigenlijk niet meer nodig zijn. Dat we niet mogen mopperen op de supermarkten vind ik nogal vreemd, vooral omdat je ziet dat er zoveel bedrijven in de land- en tuinbouw in ernstige problemen komen door de UITBUIT praktijken van deze supermarkten. Ik ben bang dat de LTO het gevoel met haar leden volledig kwijt is geraakt

 • no-profile-image

  Patrick

  Hub dat is een goeie !
  Kocht 2 maand geleden een nieuwe .
  We waren al enige tijd op zoek achter een USV .
  Respectvol gingen we verscheidene garages binnen (Volvo , Opel ...) de prijzen waren voor ons net niet haalbaar voor het budget dat we cash wilden besteden.
  Toe we echter Chevrolet binnen gingen en er een Captiva full optie in de aanbieding stond die maar liefst 45%
  lager geprijsd stond dan de cataloogprijs kochten we onmiddellijk en betaalden we binnen het uur.
  Over nog lager gaan in prijs discuteerden we niet we hielden ons aan het prijskaartje.
  Chevrolet won ?
  Hoe kon dat ??

  Door overaanbod van USV modellen en een in elkaar gestorte autoverkoopmarkt alhier met een vooraad overstocks .  Wel in landbouwproductieland is dat ook zo .
  Laat ons de USV vergelijken met de varkens.
  tussen respectvol en eerbiedig aanzien en behandelen is er volgens mij wel een ruimte.
  Als nu idere garage zen prijzen hield dan bleef de autoprijs ook op niveau overaanbod of niet --

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Patrick, als jij nu naar een garage zou gaan om een auto te kopen, zeg je dan
  - eerbiedig en respectvol - tegen de verkoper: "Het gaat niet zo goed met de autoverkopen en ik zie dat jullie nog heel wat auto's in de showroom hebben staan. Weet je wat ik betaal meer dan ik vorig jaar zou betalen"? Of probeer je om er minder voor te hoeven betalen?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Arie uit Zevenhuizen.De Supers lezen ons de wet voor, die ervaring heb ik ook meegemaakt. Toen ik na het gesprek opmerkte zo maakt u geen vrienden,antwoorde de Manager;wij willen helemaal geen vrienden, wij werken met harde spelregels!Het grote probleem,als wij iets te koop aanbieden wat iemand anders ook heeft.Is onze positie zwak.Daar maken de supers misbruik van!helaas!

 • no-profile-image

  A

  Jammer dat dhr Beishuizen niet door heeft dat wij als producenten eigenlijk niet boos zijn op de supermarkten, maar op henzélf... de LTO-ers! Wat hebben zij gedaan om onze belangen te behartigen de afgelopen jaren? Zij praten alleen de mond na van LNV-ers, managers van multinationals en de cooperatie-leiding. Onder het mom van duurzaamheid, dierenwelzijn enz. enz. is onze kostprijs de pan uitgerezen en kunnen we niet meer concurreren op de wereldmarkt. In plaats van dat ze nu eindelijk eens kritisch kijken naar hun eigen gevoerde beleid en de integriteit daarvan, wijzen ze zoals altijd naar de boer als schuldige. Naar mijn idee is de enige solide en echte duurzame oplossing een vereniging per producentengroep: NAV, NVV, NPV en NMV. Dan wordt de openlijke belangenverstrengeling bij LTO voorgoed de das om gedaan. Dat LTO zich serieus bang maakt haar positie te verliezen blijkt wel uit de uitspraken van A.J. Maat onlangs. Daarbij hield hij de producentenbonden verantwoordelijk voor de verdeeldheid in de agrobusiness. Tja, een kat in het nauw maakt rare sprongen.....!

 • no-profile-image

  Verontruste Nederlander

  Het enige wat telt bij de supermarkt is de winst!!!!!! Dit is duidelijk, daarop moeten we gezamelijk als voedselproducenten ons beleid op aanpassen. Dus een vuist maken om een eerlijke prijs voor ons product. Hoe dat is de vraag, maar dat moet de discussie zijn. Dat de NMV de goede en haalbare weg kiest is de vraag. Maar het is een duidelijke goede visie. Het gaat erom dat er een kostprijsdekkende opbrengstprijs uitkomt. Dit is voor iedereen het beste en duurzaam dus betaalbaar. Nu wordt het beleid gemaakt voor en door de graaiers. Dit houdt nooit stand, krijgt nooit geen eenheid. Het zou van LTO verstandig zijn om zich bij de discussie van de NMV aan te sluiten. Het is voor de melkveehouder van het aller grootste belang dat dit gebeurt en ook voor LTO, want zonder boeren is er ook geen LTO meer nodig. Men moet zich richten op organisties die zich positief opstellen en goed gedragen en verantwoordelijk voelen voor de voedsel voorziening. Wanneer ze zich niet geod gedragen, stoppen met gesprekken. Met veel milieuorganisaties wordt veel overleg gevoerd, alleen om nog iets klaar te kunnen krijgen! Dit is helemaal fout, het niets anders dan corutie en koehandel over de ruggen van belanghebbenden. Dit mag niet en kan niet!!! Er moet goed beleid gevoerd worden op waarheden!!!!!! Grote organisaties en overheid doen aan dit smerige circus mee. Vaak duur betaalde mensen, maar als je ze aanhoort , val je van je stoel over de onzin die ze uitkramen!! Luister naar debatten in de tweedekamer wat er bij sommige voor onzin uitgekraamt wordt!

 • no-profile-image

  Lizzie

  Staat Beishuizen soms ook op de loonlijst van een SUPERMARKTKETEN ?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.