Redactieblog

2 reacties

Beishuizen bazelt over supermarkten

Tammo Beishuizen van de LTO vindt dat boeren niet moeten mopperen op supermarkten.

"Wees blij dat ze onze producten verkopen", zegt hij. Onbegrijpelijke opmerking. Beishuizen doet net alsof de supermarkt een liefdadigheidsinstelling is. Vergeet het maar. Het is gewoon een keiharde, meest ook nog internationaal georiënteerde sector. Het maken van zoveel mogelijk winst is het belangrijkste doel. Niks mis mee, maar zo moet je er wel tegenaan kijken.

Beishuizen vindt dat we met de supermarkten moeten samenwerken. Hij spoort boeren en tuinders aan zelf een groter deel van de keten tussen boer en supermarkten te beheren. Er kan dan meer geld naar de eerste schakel in de keten, boer en tuinder, gaan. Onze LTO bestuurder vindt ook dat vele boeren nog overtuigd moeten worden dat er meer moet worden gedaan dan alleen maar zorgen dat het product van het erf af komt. Dat is een regelrecht verwijt aan de boeren.

Ik zou graag willen dat Beishuizen mij vertelt wat ik als melkveehouder meer moet doen. Ik lever een uitstekende kwaliteit melk aan FrieslandCampina. Die verwerkt het en verkoopt de zuivelproducten rechtstreeks aan de supermarkten. Korter kan de lijn toch niet, meneer Beishuizen? Wat kan ik er nog aan toevoegen?

Ik kan alleen maar constateren dat ondanks de korte lijn de marge bij de supermarkt terechtkomt. De verkoopprijzen dalen minimaal bij veel lagere inkoopprijzen. Boeren krijgen een veel te lage prijs en FrieslandCampina klaagt dat melk, boter en kaas verlies opleveren. Hoe moeten we het dan doen, meneer Beishuizen? Spreek het verlossende woord! Of bent u een beuzelende pluchebekleder?

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Beishuizen heeft blijkbaar nog nooit van de NMA gehoord,boeren en tuinders zijn aan handen en voeten gebonden door de NMA,kijk maar naar de fusie van FrieslandCampina daar moesten de boeren ook inleveren !! Wat gemakkelijk om te zeggen van samenwerken met de supermarkten, terwijl je handen op de rug gebonden zijn.

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Ik ben het helemaal met je eens vergaderboer, in plaats van met oplossingen te komen geeft Tammo (naam doet me altijd aan een Groninger heerenboer denken) zijn achterban een trap in de rug. Tammo bewijst de LTO hier een zeer slechte dienst mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.