Redactieblog

429 x bekeken 6 reacties

Akkerbouw op zand in Zuiden onmogelijk

De huidige manier van akkerbouw is door de nitraatrichtlijn niet meer mogelijk in het Zuidoostelijk zandgebied.

Dat blijkt uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) Van de Wageningen UR. Met de huidige teelten en bemesting wordt de norm voor nitraat in het grondwater ver overschreden.

Het nitraatgehalte is met 120 milligram per liter grondwater bijna 2,5 keer te hoog. In de proef op praktijkbedrijf Vredepeel werden van 2005 tot en met 2008 gewassen geteeld op zandgrond. De gewassen aardappelen, lelies, triticale, erwten, winterprei, snijmais en suikerbieten werden op het scherpst van de snede bemest om enerzijds een goede opbrengst te hebben, maar anderzijds stikstofverliezen te minimaliseren. Hierbij zijn twee scenario’s onderzocht. Bij het ene scenario werd de normale hoeveelheid organische mest aangevoerd voor de teelt. Bij het andere werd alleen kunstmest gebruikt.

Bij bemesting met organische mest was de opbrengst van de gewassen gemiddeld 5 procent hoger waren dan bemesting zonder organische mest. Het nitraatgehalte in grondwater was met dierlijke mest 120 milligram , zonder dierlijke mest 99 milligram. Met biologische akkerbouw wordt de nitraatnorm wel gehaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Math als ik vragen mag op welke diepte wordt er gemonsterd? En welk soort mest / akkerbouw pas jij toe? Biologisch of gangbaar?

 • no-profile-image

  Ton

  Weer en kwats verhaal, een goede boer die verstand van zaken heeft, blijft ver onder de norm. Maar een probleem is de bemestingsnprm! Deze moet zo hoog zijn dat wateen gewas ontrekt. Bemesting hheft weinig met de nitraat norm te maken. Meer met de manier vam werken en goed waterbeheer. De burger heeft meer invloed op de nitraatrichtlijn, Al wat hij uitstoot komt veelal in het oppervlakte water terecht! De boer geeeft wat en ontvangt terug!

 • no-profile-image

  Math

  Ik heb hier een onderzoek van de RIVM voor me liggen waar wij jaarlijks aan meedoen. Het gemiddelde van dit onderzoek (262 bedrijven op zandgrond) is 56 mg/l. Dit is toch een heel ander getal !! Norm is 56 Mg/l geven hun aan

 • no-profile-image

  down under

  Bij dit bericht komen zomaar een paar vragen bovendrijven welke opgroepen worden door de uitkomsten die erin vermeld staan. Bijvoorbeeld: mest is mest, toch? Biolochis of gangbaar het gaat tenslotte over mineralen, waarom is het bij een biologische akkerbouw wel mogelijk om aan de normen te komen? Omdat er minder aangewend wordt en men tevreden is met de helft van de opbrengst in vergelijking mer gangbare akkerbouw? Volgende vraag: op welke diepte zijn de watermonsters genomen? 100 cm. of 10 meter? Nog een vraag: wie is de opdrachtgever voor dit onderzoek? Kortom leuk zo'n persberichtje maar wat heb ik eraan?

 • no-profile-image

  Math

  Wij bemest met varkensmest, de toegestane gift, ik neem aan dat deze metingen in de eerste 1m van grondwater gedaan zijn.

 • no-profile-image

  ik

  met biologisch wel de norm maar geen opbrengst

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.