Redactieblog

Waalse organisaties overwegen melkstaking

De Waalse landbouworganisatie VAC overweegt een melkstaking.

Dat zegt woordvoerder Koen Van den Noortgate. De Waalse landbouworganisaties Fugea en Mig en hun Vlaamse collega’s van het VAC hebben in Brussel nogmaals gepleit voor een lineaire verlaging van de melkquota en een superheffing vanaf de eerste liter overproductie. "We blijven openstaan voor dialoog, maar bekijken ook of we overgaan tot een melkstaking", aldus de organisaties.

Het VAC dringt er bij de Vlaamse landbouwminister Kris Peeters op aan dat België met een gemeenschappelijk en duidelijk standpunt naar buiten komt. "Wij wachten de Europese vergaderingen af om na te gaan welke verdere acties ondernomen zullen worden." Op 7 september bespreken de Europese landbouwministers het zuivelrapport dat opgesteld werd door de Europese Commissie.

Bij de Belgische belangenbehartigers zijn de meningen verdeeld: terwijl VAC en ABS pleiten voor behoud van quotum, is de Belgische Boerenbond voor een zachte landing van het quotum.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.