Redactieblog

265 x bekeken 1 reactie

Voorschotprijs Agrifirm 105 euro voor graan

De voorschotprijzen voor tarwe ligt bij Agrifirm 5 euro hoger dan bij CZAV.

De coöperatie uit Meppel heeft de voorschotprijs vastgesteld op 105 euro per ton voor tarwe. De voorschotprijs voor gerst ligt bij Agrifirm met 90 euro per ton juist 5 euro lager dan bij CZAV.

De voorschotprijzen zijn hiermee aanzienlijk lager dan vorig jaar. De voorschotsprijs voor tarwe was toen op 155 euro per ton tarwe. Dit komt door de veranderde omstandigheden op de markt. Op de mondiale graanmarkt zijn de prijzen lager door het lagere verbruik in de veevoersector en de hoge graanopbrengsten in West-Europa.

De graanoogst is bij de grootste graancollecteur van Nederland inmiddels voor 70 procent binnen. "Aan het begin van deze week is weinig geoogst, maar de verwachting is dat er vrijdag en zaterdag een flinke slag gemaakt zal worden", aldus een woordvoerder van Agrifirm. In het Zuiden was de graanoogst vorig weekend al vrijwel afgerond.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van het graan is goed. "We krijgen een zeer gezond gewas binnen. Het hectolitergewicht van de tarwe zit tussen de 75 en 80 kilo en het eiwitgehalte van de tarwe ligt tussen de 105 en 11,5 procent", aldus Agrifirm. Het eiwitgehalte is hiermee iets lager dan vorig jaar. "Dat komt doordat de opbrengsten hoger zijn. Dat heeft meestal een dalend effect op het eiwitgehalte."

Bij brouwgerst ligt het eiwitpercentage tussen de 9 en 10,5 procent. "Een heel werkzaam eiwitgehalte", aldus Agrifirm.

Lees ook: CZAV-voorschotprijs tarwe op 100 euro per ton

Eén reactie

  • no-profile-image

    vergister boer

    helft van het graan de vergister in en de andere helft brengt veel meer op

Of registreer je om te kunnen reageren.