Redactieblog

290 x bekeken

Test met minder strikte MRSA-regels positief

Een test met minder strikte maatregelen voor varkens- en kalverhouders op de polikliniek in het Bredase Amphia ziekenhuis is geslaagd.

Dat zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans. Toen bekend werd varkenshouders besmet konden zijn met de veehouderijgerelateerde nt-MRSA stelden ziekenhuizen extra strenge maatregelen in. Veehouders moesten eerst getest worden voordat ze in ziekenhuizen of op polikinieken behandeld konden worden. Mensen met nt-MRSA werden in quarantaine behandeld.

“De laatste anderhalf jaar zijn deze strikte maatregelen voor de polikliniek versoepeld. “Er zijn in deze periode geen andere patiënten of medisch personeel besmet geraakt doordat een patiënt met de veegerelateerde MRSA werd behandeld. Dit is positief”, aldus Kluytmans. Het ziekenhuis versoepelt de regels voor veehouders die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis niet.

Toegenomen

Gisteren werd bekend dat het aantal mensen met nt-MRSA in 2008 is toegenomen naar 1.123. In 2007 werden bij het RIVM nog 793 mensen gemeld die besmet waren met de vee-MRSA.

Deskundigen voorzien dat de MRSA die afkomstig is uit de veehouderij vooral een risico vormen voor de veehouders zelf. “Deze MRSA is minder gevaarlijk, omdat hij minder snel wordt overgedragen van mens op mens dan de andere MRSA’s.”, legt Kluytmans uit.

De kans dat de veehouderijgerelateerde MRSA muteert tot een meer besmettelijke variant is een reden waarom deze variant toch streng in de gaten wordt gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.