Redactieblog

397 x bekeken 1 reactie

Streekproduct biedt kansen voor varkenshouderij

Regionale uitstraling van producten biedt kansen voor de varkenshouderij.

Dat concludeert het netwerk Marktgericht ondernemen in de varkenssector in een zoektocht naar verbetering van de afzet van varkensvlees.

Regiogebonden producten nemen langzaam afstand van het ietwat stoffige imago van streekproducten, nu de belangstelling voor slow food en regionaal genieten toe neemt. "Het is niet de vraag óf slow food kansen biedt voor de varkenshouderij, maar met welke ketenpartijen samengewerkt moet worden om deze kansen te benutten", aldus het netwerk. "De balans tussen aanbod en afzet is hierbij van wezenlijk belang."

De mogelijkheden voor varkensvlees om te onderscheiden in de markt door kwaliteit, smaak en structuur is lastiger, concludeert het netwerk. Mogelijkheden tot onderscheid van 'gewoon' varkensvlees moet gezocht worden in nieuwe rassen, houderijsystemen en verpakkingstechnieken.

Verbetering van afzet van varkensvlees door gezondheidsclaims is volgens het netwerk niet eenvoudig. "Probleem bij de vermarkting van 'gezonde' voeding is dat pas na zeer uitgebreid wetenschappelijk bepaalde gezondheidsaspecten geclaimd mogen worden. En als dat mag, is het nog de vraag win hoeverre de consument dit serieus oppikt en in hoeverre hij bereid is hiervoor te kiezen."

Of registreer je om te kunnen reageren.