Redactieblog

11 reacties

Spotmelk uit de markt nemen?

Vanmorgen in de melkput schoot ineens door mijn hoofd: "We moeten de markt voor spotmelk in eigen handen proberen te krijgen. Dan kunnen we de overschotten op de melkmarkt beheersen."

De melk op de spotmarkt geeft op het ogenblik aan dat er extra vraag bestaat. Door deze melk kunnen fabrieken hun tekorten aanvullen, zodat ze aan die vraag kunnen voldoen. Fout!

Het is beter dat de fabrieken niet aan de vraag kunnen voldoen. Dan komt er krapte. En een tekort heeft altijd hogere prijzen tot gevolg. Dat is wat we graag willen. Door de melk op de spotmarkt wordt deze ontwikkeling in de kiem gesmoord.

Daar kunnen we als boeren samen wat aan doen. We moeten de spotmelk uit de markt halen en verwerken tot een houdbaar product, zoals poeder. Niet nu, maar structureel. Zowel bij overschotten als bij te weinig melk. Dan creëren we krapte en hebben we invloed op de prijs. We zullen als boeren samen contracten moeten afsluiten met poederfabrieken. Of nog beter, samen een poederfabriek kopen.

Een gekke gedachte? Misschien. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe minder nadelen ik kan bedenken. Of draaf ik door in mijn enthousiasme? Het uit de markt nemen van overschotten is niet nieuw. Olieproducerende landen doen niet anders en de tuinbouw heeft er jarenlang goed mee geboerd.

Het zal weer stranden op het gebrek aan de wil tot samenwerken tussen de boeren. Daar lopen we telkens tegenaan. Maar nu velen het water tot de lippen staat moest er toch eindelijk iets kunnen gebeuren!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotmelker

  @vergaderboer, u associeert de spotmarkt met overschot, waarom?

 • no-profile-image

  Marco Everink

  Is dit niet hetzelfde als de vakbond en de ddb wil met aanbod reguleren maar dan op europese schaal. Wat een gekronkel vergaderboer.
  Gegroet M Everink Groenlo

 • no-profile-image

  Wisse

  Met een lage melkprijs verlies je ergens geld. We krijgen nu ook niks, maar als je melk uit de markt gaat nemen kost dat ook geld. Het gaat erom wat er totaal de sector in en uitgaat. En dat is nu weinig... Wat dit wel kan opleveren is een afvlakking van de pieken en dalen in de melkprijs. Gemiddeld levert het naar mijn idee niets op. Voor de rekening courant mogelijk wel. En dat is makkelijker boeren...

 • no-profile-image

  Boesje

  @dairyfarmer. Ik...ik...ik . Dat is het motto van de landbouw. Was dat niet zo, dan hadden we nu een hogere melkprijs. Overigens hebben wij ons quotum verdubbelt met steun van de belasting, waarom dan afschaffen??

 • no-profile-image

  veel melk ;weinig markt

  Een spotmarkt is een markt.
  een verplichte afname van boerderij melk is geen markt.
  een uitbetaalde boerderijmelkprijs van een nederlandsche zuivelfabriek die gerelateerd is aan 20 omliggende college melkinnemers is geen markt.
  Doordat er maar op raak geleverd wordt( met of zonder quotum) wordt er ons iets in de beurs gestopt maar dit is ook geen markt.
  In oost Duitsland was in 1989 ook geen markt en toch ontvingen daar de boeren toendertijd:1,41 Oost duitseffenning voor een liter.
  Zouden wij nu gaan denken dit is wat wij in de toekomst ook willen?
  Een heel hoge prijs zonder dat er een markt is?

 • no-profile-image

  landman

  Hallo vergaderboer ,de spotmarkt is bedoeld voor handel in melk tussen de zuivelfabrieken onderling. Wanneer door een of andere oorzaak zoals storiing ,noodzakelijke reparaties en onderhoud een of andere zuivelfabriek een poosje op halve kracht moet draaien wordt de dan niet meer te verwerken melk aan andere zuivelfabrieken aangeboden voor verwerking. (En als er dan in doorsnee veel storingen in diverse zuivelfabrieken zijn gaat de prijs op de spotmarkt omlaag. En als de zuivelfabrieken optimaal en met weinig storingen draaien gaat de prijs op de spotmarkt weer omhoog.) De zuivelfabriek is nou eenmaal geen bietenfabriek waar je bij een storing de aanvoer van bieten even een paar dagen stop kunt zetten. De spotmarkt is er ook voor omdat een zuivelfabriek tijdelijk extra melk nodig heeft en van andere zuivelfabrieken kan betrekken En dat treedt op wanneer van de betreffende zuivelfabriek een zending zuivel uit de handel wordt genomen vanwege kwaliteitsproblemen. Dan is er tijdelijk effe extra melk nodig om de uit de handel genomen zending weer aan te vullen. Lijkt me daarom geen goed idee om de spotmarkt in handen te nemen. Want dan moeten we bij storingen in de zuivelfabrieken ook nog regelen wie welke melk nog kan verwerken.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Gefeliciteerd vergaderboer,

  U heeft zojuist het interventiesysteem van de europese unie toegelicht. Dit gebeurt toch al jaren? De oplossing: nu het quotum afschaffen (de melkprijs kan er toch niet meer veel verder van dalen) en even door de zure appel heen bijten. Als de zure appel op is dan komt er vanzelf een zoete en zijn we de meest geld verslindende maatregel (het quotum) in ieder geval kwijt. Zonder quotum kunnen we prima voor 20 a 25 cen per liter werken, althans ik wel!!
  gegroet

 • no-profile-image

  Gert

  De spotmarkt is vooral ook in handen van melkhandelaren, met soms een - kleine - mogelijkheid tot verwerking. Het gaat deze handelaren alleen om het gewin. De melkprijs interesseert ze geen zier. Het gaat heel duidelijk om overschotten en tekorten. Vergaderboer heeft gelijk als hij vindt dat boeren moeten proberen daarvan de regie in handen te nemen. Dat kan de melkprijs verhogen.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Ik omhels elk zinnig voorstel om de prijs te verhogen. Of ben jij een masochist, die het wel lekker vind, om voor een schijntje te melken?

 • no-profile-image

  willem@marsals.com

  Welke melkfabriek heeft met poeder jaarlijks goede financiele résultaten. Ik heb zojuist een grafiek gezien waarbij slechts 2 van de 10 jaren een positief resultaat gehaald werd. Ik geloof dat ik als boer ver van zo'n poederfabriek weg zou blijven. Veel beter is het de overschotten gewoon niet te produceren. Een overkoepelende Europese organisatie die aangeeft welk percentage van hun quotum iedere veehouder mag leveren. Het éne jaar 97% het volgende jaar misschien 101% of 95%. In een evenwichtige markt (productie = consumptie) is het veel gemakkelijker eerlijke prijzen voor de melk te krijgen.

 • no-profile-image

  Gert

  Spotmelk kun je best met verlies uit de markt nemen. Als dat de melkprijs met centen verhoogt wordt dat verlies ruimschoots gecompenseerd. Ik snap trouwens niet waarom FrieslandCampina via één of andere dochteronderneming dat niet doet. Krapte creëren behoort ook tot de taak van een coöperatie als dat de melkprijs verhoogt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.