Redactieblog

Provimi verlaagt kobaltgehalte veevoer

Kobaltbronnen die gebruikt worden in premixen en mineralen zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen.

Kobaltbronnen zijn mogelijk kankerverwekkend bij inademing. Dit heeft tot gevolg dat premixen met een kobaltgehalte boven de 100 ppm vanaf eind volgend jaar gekenmerkt worden met een doodshoofd gevarenteken. Dat meldt veevoerproducent Provimi. Provimi heeft hierdoor de behoeften aan kobalt voor rundvee opnieuw beoordeeld. De kobaltgehalten in premixen en mineralen worden op basis hiervan naar beneden bijgesteld.

"Kobalt wordt aan rundveevoerders toegevoegd omdat kobalt als bron voor vitamine B12 dient. Rundvee kan deze vitamine aanmaken uit kobalt", legt Productmanager Rundvee Sander Abrahamse van Provimi uit. "Daarnaast hebben pensbacteriën kobalt nodig voor verbetering van de verteerbaarheid van het ruwvoer. Uit berekeningen blijkt dat rundvee een dagelijkse behoefte heeft van minimal 5 milligram per dier per dag. Welk deel hiervan uit het basisrantsoen beschikbaar komt is moeilijk te zeggen. Het gehalte en de beschikbaarheid van kobalt varieert namelijk sterk tussen verschillende ruwvoeders en krachtvoergrondstoffen."

Provimi stelt de kobaltgehalten bij om zowel de productie van het rundvee als de gezondheid van de medewerkers in de veevoedersector op lange termijn te garanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.