Redactieblog

11 reacties

Problemen registratie agrarische bedrijven bij KvK

Accon AVM adviseurs en accountants voorziet problemen bij de registratie van agrarische bedrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) omdat deze organisatie de rechtsvorm stille vennootschap nog niet registreert.

Doordat de gegevens van de KvK gekoppeld worden aan de gegevens van Dienst Regelingen en de fiscus kunnen er problemen ontstaan, omdat de registratie van hetzelfde bedrijf bij verschillende instanties dan niet meer overeen komt.

Voor het eind van het jaar moeten alle agrarische bedrijven zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Volgens de Wet Personenvennootschap, die naar verwachting op 1 januari van kracht wordt, kan een agrarisch bedrijf zich laten registeren als openbare of stille vennootschap. De rechtsvorm maatschap verdwijnt, waardoor de meeste bedrijven een openbare of stille vennootschap worden.

Bij de Kamer van Koophandel is het echter niet mogelijk om nu al als stille vennootschap te registreren. "De Kamer van Koophandel registreert stille vennootschappen als individuele ondernemers op hetzelfde adres. Dit komt niet overeen met de registratie bij Dienst Regelingen en de fiscus, waardoor er veel vragen kunnen ontstaan. Tegelijkertijd loopt de Kamer van Koophandel wel op de wetgeving vooruit door de openbare vennootschap al wel te registreren", legt adviseur Max Arends van Accon AVM uit. "Om problemen te voorkomen besluiten agrarische ondernemers om zich dan maar te registreren als openbare vennootschap. Hierbij zijn de vennoten echter wel hoofdelijk aansprakelijk, terwijl ze dat bij een stille vennootschap niet zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Adriaantje

  Bij de Kamer van Sloopdehandel komen ze weer geld tekort. De KvS doet dus helemaal niks voor welke ondernemer dan ook. Ja, alleen rekeningen sturen. Vraag maar aan Bassie, die kan zijn mondje wel open doen over de KvS.

 • no-profile-image

  biologische voorstander

  Moeten wij gaan betalen voor het verwijderen van landbouw grond ten gunsten van de vervuilende industrie die gesponserd worden door de kamer van koophandel
  Dus niet inschrijven

 • no-profile-image

  Mien

  O, maar er zijn niet alleen deze problemen. Wat valt te denken van de "agrarierers"die volgens de belastingdienst het niet echt zijn, maar volgens de Dienst Regelingen wel.
  Belastingdienst zegt niet rendabel, geen ondernemer, maar volgens opgave wel veel dieren en hectare's dus wel ondernemer!

 • no-profile-image

  jopie

  Wat te denken van al die wietkwekerijen,waar moeten die zich registreren ?

 • no-profile-image

  ikke

  Ik heb me laten registreren van het voorjaar en krijg nu al de rekening gepresenteerd. Ik moet gaan betalen voor alle muziek die gespeeld wordt.?????
  Wat is dit voor kolder, ik vraag toch geen lied aan op de radio.
  Dit is wel al 1 gevolg als je geregistreerd staat, alle bedrijven worden opgevraagd, en ze sturen ze allemaal maar weer een rekening als ze geld tekort komen.

 • no-profile-image

  sligo

  Logish nadenken heeft volstrekt gelijk, in 1937 wou de nedelandse overheid nadat veel vluchtelingen nederland binnenkwamen , de bevolking in kaart zetten, dit om goed inzicht te krijg in over instroming en aanvraging van vergunningingen en status, de toekomst heeft geleerd waar die wet allemaal voor is "misbruikt", zo zal deze zgn regristratie plicht ook voor vele andere doeleinden worden misbruikt. Al onze gegevens zijn toch al bekend?, en zijn volstrekt openbaar, waarom dan deze plicht? niemand die mij kan of wil antwoord geven op deze vraag. En waarom via zo'n ächterdeur, deze plicht je maag indrukken als bedrijf zijnde. De overheid vertrouw ik niet, dat heeft de geschiedenis geleerd. Wellicht een beetje bot . maar deze verplichting voelt als een jodenster. en dat bedrijven/ personen zich als makke schapen zich zo overgeven aan de k.v.k is voor mij onbegrijpelijk!, maar zeg later niet dat je het niet geweten hebt. We worden voorgeprogrameerde ondernemers, met nul privacy, ik weet niet of ik dat wil.

 • no-profile-image

  Han

  @Ikke Deze rekening van de Bumarechten eenvoudig retour met de opmerking niet van toepassing. Ik heb dit als zzper een keer of 3 ontvangen steeds beleefd retour met niet van toepassing, binnen mijn muren geen muziek buiten mijn woonkamer en keuken.
  Als de boeren zijn ingeschreven bij de KvK is de eerste hobbel tot afschaffing van LNV geslecht, de boeren zijn bij EZ genoteerd. Tevens hebben ze geen rechtsvorm verschil meer met andere ondernemings vormen. Dit blijkt reeds uit het artikel.
  Ze betalen via de contributie mee aan alle voor de industrie georganiseerde Buitenlandse Reizen.
  Als boer had ik graag van LTO gehoord wat het doel en het voordeel van deze wijziging is. Is erg een voordeel waarom dan ingestemd met deze maatregel??

 • no-profile-image

  atjetjalma

  Ik ben het met jullie eens.
  Het is alleen maar een maatregel om de kamer van koophandel in stand te houden
  Wij zijn een maatschap en als ze ons niet zo kunnen inschrijven da maar niet.
  Door zo'n inschrijving kun je dus zomaar ineens een andere rechtspositie krijgen.
  Slim bedacht ...

 • no-profile-image

  vrije

  Wie of wat is Accon Avm accountants en adviseurs? Deze rechtspersoon staat niet ingeschreven bij de KvK.

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  Grote lariekoek, verzonnen door enkele bange, zekerheidszoekende ambtenaren, die houden van zekerheid, structuur en vastigheid. Let wel; dit zijn juist geen eigenschappen van een vrije ondernemer en daar moeten we het wel van hebben.
  Daarnaast bedenk bij al deze lulkoekerij: ... hoe was het toch mogelijk dat de duitse bezetters in de 2e W.O. zo efficient alle joden in A'dam konden oppakken? Alleen maar omdat de Nederlandse Ambtenarij het in zijn genen heeft alles over andere te willen registreren !!! Dus AFSCHAFFEN , deze regel, het ging al jaren goed.

 • no-profile-image

  op

  kvk stelt niks voor, is zo onbetrouwbaar als het maar kan.Ik heb het zelf meegemaakt groenten verkocht aan een bedrijf met kvk nr, nagetrokken etc. maar nooit geen geld ontvangen.Zelf ter plekke op het adres geweest en wat bleek het hele bedrijf bestond niet eens en er zat niks in het pand.Aangifte gedaan en ja hoor ik was de zoveelste al.Laat de kvk eerst maar eens orde op zaken stellen voor ze nog meer bedrijven inschrijft.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.