Redactieblog

676 x bekeken

Prijzen stabiel in Noord-Holland

De grondprijzen in Noord-Holland zijn sinds oktober vorig jaar stabiel. Dat constateert makelaar Sjaak Swart van LTO Vastgoed uit Haarlem.

"Het aanbod van agrarische grond in de provincie is niet overweldigend groot, terwijl er nog wel vraag is naar grond. Verkopers willen de vraagprijs nog niet verlagen. In de huidige markt hoeven ze dat ook niet", aldus de makelaar.

Het gemiddelde prijsniveau voor grond die geschikt is voor akkerbouwmatig gebruik ligt in Noord-Holland tussen de 40.000 en 50.000 euro per hectare. Voor gronden die alleen geschikt zijn voor grasland ligt het prijsniveau tussen de 30.000 en 45.000 euro per hectare. "Dat is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de grond en de spelers die op de markt zijn. In gebieden waar nog veel actieve bedrijven zijn, ligt het prijsniveau hoger dan in gebieden waar slechts enkele boeren actief zijn."

Voor gronden die in combinatie met courante bedrijven worden verkocht, ligt de prijs in Noord-Holland boven de 50.000 euro per hectare. "Het aanbod van deze bedrijven is vergelijkbaar met vorig jaar, terwijl de vraag ook nog niet minder is. Er hangen nog kopers boven de markt die uitgekocht zijn."

Terwijl het prijsniveau voor de gewone gronden vrij stabiel zijn, staan de prijzen voor bollengrond zwaar onder druk. Het gaat al langere tijd slecht in de bollensector en dat is ook zichtbaar op de grondmarkt. Bollengrond staat langere tijd te koop en het aanbod van deze gronden neemt toe. De vraag naar bollengrond is heel beperkt. De huidige vraagprijs, die gemiddeld rond de 100.000 euro per hectare ligt, is nog niet gezakt. "Maar er worden voor deze prijzen geen gronden verkocht, dus het ziet er naar uit dat het prijsniveau toch naar beneden bijgesteld zal worden."

De invloed van externe partijen op de Noord-Hollandse grondmarkt is door de economische crisis kleiner geworden. "Projectontwikkelaars zijn vrijwel niet actief op de grondmarkt. De langdurige projecten, zoals de aanleg van natuurgebieden voor de EHS en aanleg van het Wieringerrandmeer gaan wel gewoon door. De aankopen voor natuur gaan op basis van onteigening. Voor het Wieringerrandmeer worden nog geen gronden aangekocht. Hierdoor heeft het nu nog weinig effect op de grondmarkt."

Voor komende maanden voorziet Swart een rustige markt. "Er zijn geluiden dat er door de crisis in de melkveehouderij meer bedrijven te koop zullen komen en dat er meer grond aangeboden zal worden. Ik zie dat nog niet direct gebeuren."

Of registreer je om te kunnen reageren.