Redactieblog

340 x bekeken

Nieuw vaccin tegen circovirus in ontwikkeling

De Kansas State Universiteit in de Verenigde Staten heeft een nieuw vaccin ontwikkeld tegen circovirussen.

Circovirussen veroorzaken luchtweg- en vruchtbaarheidsproblemen bij varkens. Ook de wegkwijnziekte wordt door een circovirus veroorzaakt.

Ziekten die gerelateerd zijn aan het Porcine circovirus kosten varkenshouders wereldwijd jaarlijks honderdenmiljoenen euro’s per jaar. "De virussen blijven zich bovendien ontwikkelen", aldus virologen Dick Hesse en Bob Rowland.

Doordat de virussen zo snel veranderen en bovendien verschillende klinische verschijnselen veroorzaken, is het lastig om een vaccin te ontwikkelen. "Daarom is het van belang dat middelen tegen deze ziekte, zoals vaccins, snel ontwikkeld kunnen worden", aldus de onderzoekers.

De virologen hebben hiervoor een next-generation vaccin ontwikkeld. Het middel wordt deze maand voor het eerst getest op varkens die verschillende symptomen hebben als gevolg van een circobesmetting. Het is de bedoeling dat het vaccin tegen zowel luchtwegaandoeningen als vruchtbaarheidsproblemen werkt die door het virus worden veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.