Redactieblog

6 reacties

NVV: mestwetgeving breed bekijken

De Varkenshoudersvakbond NVV vindt dat het ministerie van landbouw in de ontwikkeling van een nieuwe mestwetgeving breed moet kijken.

Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van het onderzoek van promovendus Joost de Rooij. De Rooij concludeert dat de mestwetgeving overbodig is en dat deze wetgeving onder de wet milieubeheer geschaard kan worden. "Ik vind dat een hele interessante conclusie. In de huidige mestwetgeving is het offer van de varkenshouderij te groot ten opzichte van de andere diersoorten. Nieuwe wetgeving biedt de mogelijkheid om alle diersoorten gelijk te stellen", aldus Zwanenburg.

Hij adviseert LNV niet te statisch vast te houden aan het oude model, maar ook naar andere modellen te kijken. "Het milieurisico van mest ligt niet bij de productie, maar bij het aanwenden ervan. Het is dus niet terecht dat de varkenshouderij met strengere regels te maken heeft dan andere sectoren. Door het systeem grondig te wijzigen kan het beleid aangepast worden zodat het niet meer discriminerend is voor sommige sectoren", aldus Zwanenburg.

Lees ook 'Meststoffenwet overbodig'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorrie

  Hoe denkt de lto hierover?
  Of zijn de varkenshouderij allang
  vergeten.

 • no-profile-image

  kermit

  geldige milieu vergunning verantwoorde mest afzet en dan gas erop niet goed groote boete en stal leeg makkelijke controle rechten eraf hoe eerder hoe beeter

 • no-profile-image

  spotmelker

  Bij een nieuwe mestwetgeving moet LNV het niet meer baseren op door Wageningen aangedragen "berekende verliezen". Het onvermogen danwel laksheid dergelijke termen te controleren op realiteitswaarde in combinatie met computerblindheidsvirus zorgt voor de huidige ellende. Hanteer de P-peilstok in de akker, dan regelt het zich zonder milieuschade vanzelf.

 • no-profile-image

  nn

  Als het dan toch over discriminatie gaat kan iemand mij uitleggen waarom grasland meer mag vervuilen dan andere teelten. Is het niet zo dat per oppervlakte eenheid iedereen gelijk mag vervuilen of te wel mineralen verliezen.

 • no-profile-image

  centje

  Dat is niet uit te leggen NN. Maar dankzij lto heeft de varkenshouderij zeer strenge en onbetaalbare regels zodat de melkveehouderij geen centje pijnheeft. Wederom heeft lto de varkenshouderij misbruikt als wisselgeld. Gelukkig hebben we de NVV nog maar het valt niet mee om alle schade te repareren welke de lto heeft aangericht

 • no-profile-image

  Theo

  Dit is een goed redenering. De opzet moet zijn om zoveel mogelijk organische mest te gebruiken voor de groei van de planten. Daar moet men oprichten, alle kennis moet daar voor ingezet worden. Alle overbodige regels die dit in de weg staan eruit. Alleen regelgeving die nodig is over die positief werken erin. Daar door gaan de kosten flink omlaag! Nu maken de de overheden die erbij betrokken zijn alleen maar misbruik van de situatie ten kosten van de landen tuinbouw en veehouderij. Als je weet dat de er nog riooloverstorten zijn. Er wordt zo gewerkt dat men net onder hun normen vallen. Ze hebben dit altijd verdund met water!!! Maar zo gebeurd er veel. Dit gaat allemaal tenkosten van het mestbeleid. Dit moet zeer streng om de normen van het grondwater te halen. Maar als de grond op een goede manier bemest wordt spoelt er niets uit. De grondwater stand moet voldoende hoog zijn en waneer noodzakelijk beregent worden. Als hier aan voldaan wordt is dit zeer schoon! Natuurgronden zijn probleemgronden!!! Er wordt niets ontrokken, alles wat er opgroeit zak voor een gedeelte door in het grond water. Deze gronden zijn humus arm en zo lek als een zeef! Als de landbouwgronden minder bemest worden en te weinig opbrengtsten geven krijg je meer uitspoeling. Men moet meer werken met gewasbeschermingsmiddelen om het onkuid nog de baas te blijven. Dit geeft allemaal negatieve problemen. De overheid moet zorgen dat hij zijn eigenstraatje schoon houdt, van boeren hebben ze zeer weinig verstand. Het zijn brokkenpiloten. Haal de mestwetgeving weg van het nitraatbeleid, het heeft er wenig mee temaken omdat de invloet te verwaarlozen is. En richt u op duurzaam bemesten, dan heb je twee vliegen in een klap! Het kost weinig en brengt veel op en daarbij het gezondst voor mens en dier!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.