Redactieblog

3 reacties

NVM: quotumprijs komende tijd stabiel

De Nederlandse vereniging voor makelaars (NVM) verwacht dat de prijs voor melkquotum de komende maanden stabiel zal blijven.

Dat meldt de organisatie bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van 2009. "Voor de periode van oktober 2009 tot en met januari 2010 verwachten we een stabiele markt met prijzen tussen de 15 en 20 euro per kilogram vet", aldus de NVM.

In de eerste helft van 2009 was er goede vraag naar melkquotum, maar weinig aanbod. "De transacties die werden gedaan betroffen de grotere partijen omdat de desbetreffende kopers insteken op groei en dus op schaalvergroting", concludeert de NVM. Ook was er in diverse regio’s vraag van bedrijven die groeien, die eerder quotum verkocht hadden, maar nu alsnog quotum willen kopen. "Uit cijfers van het Productschap Zuivel blijkt dat er dit jaar meer quotumoverdracht is dan vorig jaar. Boeren blijven onveranderd quotum kopen. Dat komt voor een deel doordat de ondernemers afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in nieuwe stallen en grond. Dan kiezen ze er ondanks de huidige melkprijs toch voor om meer melk te gaan produceren", aldus de NVM.

De makelaars constateren dat banken over het algemeen goed bereid zijn om quotum te financieren. "Er is op deze bedrijven vaak voldoende onderpand aanwezig. Banken houden vertrouwen in de agrarische sector."

Lees ook: Lage melkprijs remt koop quotum niet

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pietet

  Bij de verwachting dat de melkprijs heel 2010 nog onder de 25 cent blijft zal de quotumhandel als een nachtkaars uitgaan richting de komende jaren. Dus ook de omzet bij de makelaars.

 • no-profile-image

  laat je niet

  Was het niet de NVM die vorig jaar voorspelde dat de quotumprijs naar 30 cent zou stijgen?. Daar is ook niets van uitgekomen. De NMV praat graag voor eigen parochie, en het verhaal van banken die melkquotum financieren is een broodje aap verhaal, waarschijnlijker is dat het nog geld van de vorige goede jaren is , maar dat raakt snel op. Ik voorzie een geleidelijke afname van de quotumhandel, simpelweg omdat bij de meeste het geld opraakt of dat ze toch nog voldoende buffer willen houden omdat niemand kan voorspellen hoelang de melkprijs nog zo laag blijft.

 • no-profile-image

  toekomstig boerin?

  Voor de gene die nog steeds niks van de DDB wil weten moet misschien eens naar de volgende nieuwsberichten kijken uit Amerika en zijn verstand laten spreken dat we in nederland tot nu toe altijd achter amerika zijn aangegaan en dat de prognose in amerika zeer slecht is. Hier in nederland willen ze e rniks over laten zien op het nieuws maar in amerika wordt het wel als probleem gezien en wordt verwacht dat het zeer grote gevolgen gaat hebben voor de consument, waardoor het misschien nog wel slechter zal gaan met de melkveehouderij.

  http://abcnews.go.com/Video/playerIndex?id=8140734
  http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/31855706#31855706

  En het enige nieuws van nederlandse bodem in amerika mag natuurlijk ook niet ontbreken
  http://player.omroep.nl/?aflID=9870372&start=00:09:11&end=00:12:09

  Dit is wat ons te wachten staat als straks iedereen zoveel mag melken als die wil en kan, lege stallen. Alles waar we generatie's lang voor gewerkt hebben om in de familie te houden gaat naar de knoppen. Dus ik vraag het aan iedereen: laten we stoppen met ruzie maken en samen 1 standpunt te vormen tegen dit wanbeleid waardoor veel boeren zullen vallen. Nee dit hoeft niet persee onder de vlag van de ddb maar ook als individueel, verenigt u en dan staan we sterk voor een beter toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.