Redactieblog

539 x bekeken 8 reacties

'Mogelijk geen varkensdrijfmest meer voor tarwe'

Het gebruik van varkensdrijfmest in wintertarwe op kleigrond kan op termijn ongunstig worden.

Dat voorziet bemestingsdeskundige Wim van Dijk van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen UR. In het vierde actieprogramma nitraat, dat per 2010 van kracht wordt, wordt de fosfaatnorm verder aangescherpt. De norm wordt gebaseerd op basis van de fosfaattoestand van de bodem.

Bij een lage fosfaatgebruiksnorm wordt het belangrijker om de beschikbare fosfaat te gebruiken in gewassen die het nodig hebben. Op kleigrond wordt veel wintertarwe bemest met varkensdrijfmest, waar relatief veel fosfaat in zit. Wintertarwe heeft echter weinig fosfaat nodig. "Uit bemestingstechnisch oogpunt kan die fosfaatruimte beter voor andere gewassen worden benut", zegt Van Dijk.

Van Dijk verwacht niet dat de verlaagde fosfaatbemestingsnormen op korte termijn tot problemen zal leiden. "De fosfaattoestand van de bodem in Nederland is hoog en percelen waar een lage fosfaattoestand is mogen extra bemest worden", aldus Van Dijk.

Voor de afzet van varkensdrijfmest in de akkerbouw zal de aanscherping van de fosfaatnorm wel effect hebben. Tarwe is een van de grootste akkerbouwgewassen waarin de drijfmest wordt gebruikt. De mest wordt veelal in het voorjaar in het gewas aangewend via sleepslangen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tuinder

  waarschijnlijk hebben ze kunstmest te veel en zitten er teveel politici in de raad van bestuur bij de producenten van kunstmest

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Hebben we eindelijk een oplossing om drijfmest in het voorjaar te gebruiken, op een gewas wat de structuurschade wel aan kan en waar de gevolgen voor opbrengst en kwaliteit gering zijn, IS HET ALWEER NIET GOED

 • no-profile-image

  Leen

  Laat die ambtenaren de proef eens op de som nemen. Elke ochtend een "vers" bakkie zetten zonder nieuwe maling in het apparaat te doen. De bodemvruchtbaarheid neemt af als je de onttrekking (P2O5) niet compenseert.

 • no-profile-image

  Leen

  Nu moet die ambtelijke bemoeizucht toch eens ophouden! De Nederlandse landbouw is groot geworden door de mest. Nu wordt ons de nek omgedraaid door te lage toewijzing van nutriënten. In de afgelopen decennia zijn de Landbouw veel maatregelen aangezegd voor problemen die achteraf geeneens hebben bestaan. En zo woekert de burocratie maar door. Wij boeren hebben daar maar een reactie op: Hó!

 • no-profile-image

  geen belangen

  Kan de LTO niets doen of doet de LTO weer niks?

 • no-profile-image

  arend

  ambtenaren maken alles kapot

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Dat is wat anders dan het gezegde van voorheen: Als een beetje goed is, kan veel niet verkeerd zijn. Of: Van de armoede kan het niet groeien.

  Nee, de ambtenaren komen op deze reactie van de boeren in het verleden met de actie: Het moet maar groeien van de armoede.

  Het naar prestatie bemesten van de plant met de ondersteuning van satelliet gestuurde apparatuur kan het probleem de komende jaren terugbrengen tot een saldovoordeel. Denk innovatief, handel ernaar en geniet het financiële voordeel.

 • no-profile-image

  kani Baal

  In Brabant zij maispercelen letterlijk 10 cm opgehoogd met verkensstront.Daar hoef je de komende jaren geen fosfaat in te brengen. Uh Ik bedoel de komende 50 jaar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.