Redactieblog

270 x bekeken

Mevius: antibioticumgebruik moet drastisch verminderen

Het antibioticumgebruik in de Nederlandse veehouderij moet drastisch verminderen.

Dat zegt Dik Mevius, hoogleraar antibioticum Resistentie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in de Tros Nieuwsshow op radio 1.

"In de intensieve veehouderij in Nederland wordt veel antibioticum gebruikt. Meer dan in andere landen", aldus Mevius, die ook vindt dat er te vaak onnodig antibiotica wordt gebruikt.

Hij wijt het vele antibioticagebruik deels door het ondernemersschap in Nederland. "Nederland heeft een sterk ontwikkelde veehouderij met grote bedrijven. Hierdoor is de economische druk op deze bedrijven ook groot. Dit geldt zowel voor de veehouder als voor de dierenarts", aldus Mevius. Het antibioticagebruik is volgens de hoogleraar ook hoog door het beleid van deregulering, waarbij niet de overheid maar de producent zelf de verantwoordelijkheid heeft om de sector te controleren. "Antibiotica is hierdoor te makkelijk beschikbaar. Ook voor de veehouder. De dierenarts zit hier niet persé tussen." Antibiotica wordt gezien als een goedkoper middel dan andere maatregelen om het vee gezond te houden.

Antibiotica-convenant

In het antibiotica-convenant heeft sector afspraken gemaakt over het terugbrengen van het antibioticagebruik. "Hierbij moet de dierenarts met zijn kennis en opleiding bepalen wanneer antibiotica verantwoord ingezet kan worden, en niet de boer."

Mevius ziet het onderzoek van het ministerie van landbouw over de gevolgen van het intrekken van het apothekersrecht als iets achter de hand te hebben. "Ik verwacht dat de minister eerst zal kijken of de maatregelen die de sector zelf neemt effect hebben. Ze zal vervolgens kijken of er op een andere manier nog maatregelen genomen moeten worden", aldus Mevius in het radioprogramma.

Of registreer je om te kunnen reageren.