Redactieblog

1 reactie

Melkpoederprijs Nieuw-Zeeland stijgt 25 procent

De melkpoederprijzen op de internationale internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra zijn 25,8 procent gestegen.

De gemiddelde prijs is 1.595 euro per ton (2.301 US dollar). De noteringen van de veiling zijn een belangrijke graadmeter voor de wereldmarktprijs.

De notering van melkpoeder komt hiermee uit het dieptepunt van de notering van vorige maand, toen 1.300 euro per ton werd betaald. "We kunnen zeggen dat dit de eerste aanwijzing is voor een ommekeer van de dalende trend die al een jaar gaande is", reageert zuivelmarktdeskundige Lambert Guillonard van het Productschap Zuivel. "Er waren al signalen dat de markt iets zou verbeteren, maar deze stijging is zeker fors. Het ziet er naar uit dat de kopers van melkpoeder de afwachtende houding die ze al een tijd hadden veranderen."

Kopers van melkpoeder raken langzaam door hun voorraad heen, waardoor ze opnieuw op de markt komen. Door de aantrekkende economie en de verminderde melkproductie trekt de markt aan.

In Nederland bleef de melkpoederprijs van PZ onveranderd op 184 euro per 100 kilo voor volle melkpoeder. "Wij noteren prijzen voor de Nederlandse markt. Door de interventie-aankopen heeft de notering van Fonterra nog weinig effect." Op termijn kunnen de prijzen voor overige zuivelproducten ook stijgen, wat een positief effect zal hebben op de melkprijs voor de Nederlandse melkveehouders.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    2 maanden geen productie we zullen maar wachten to we zien wat de prijs doet eind augutus of tot piekproductie van begin november tot eind december

Of registreer je om te kunnen reageren.