Redactieblog

3 reacties

Meer Limburgse boeren stoppen met ploegen

Het aantal boeren dat subsidie heeft aangevraagd voor niet-kerende grondbewerking in Limburg is dit jaar verdrievoudigd.

Dat meldt de provincie Limburg. In 2009 is voor 7.186 hectare subsidie aangevraagd, terwijl dat in 2008 nog voor 2.210 hectare gebeurden. In 2008 werd de regeling voor het eerst ingesteld.

Met de regeling worden agrariërs gestimuleerd over te schakelen van ploegen naar niet-kerende grondbewerking, om erosie van de percelen tegen te gaan. Agrariërs krijgen hiervoor per jaar een bijdrage van 50 euro per hectare als compensatie voor de extra kosten waar zij mee te maken krijgen. De premie wordt gefinancierd door Waterschap Roer en Overmaas en Provincie Limburg.

Groenbemester

Het terugdringen van ploegen in het voor- en najaar en het bedekken van de bodem in de winterperiode met een gewas zoals een groenbemester, zijn ook belangrijke maatregelen in de strijd tegen bodemerosie.

Volgens onderzoeker Jack Faber (Centrum Ecosystemen en Alterra) en groenteteler Stefan Muijtjens is niet-kerende grondbewerking de toekomst voor akkerbouwend Nederland. Het is beter voor het bodemleven en dat werkt op termijn weer door in de bedrijfsresultaten van de akkerbouwer.

”Een groot deel van de Nederlandse akkerbouwers is in 2015 gestopt met ploegen”, zegt Muijtjens. ”Op alle goede akkerbouwgrond is omschakeling mogelijk. Het is niet moeilijk, alleen een andere manier van denken.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Giell

  Ik denk dat ze die subsidie opsparen om na een oaar jaar weer een nieuwe ploeg te kopen !

 • no-profile-image

  Ted

  Dat is mooi, dat is héél mooi.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En de boer, hij ploegde niet meer voort

Of registreer je om te kunnen reageren.