Redactieblog

Leven als boer in Frankrijk

Een deel van de vakantie hebben wij doorgebracht op een geitenboerderij in Zuid-Frankrijk.

De boer had een goede landbouwopleiding in de Ardèche gevolgd en had een tijdje op La Réunion, een van de laatste Franse kolonies, gezeten. Hij wilde wel boer worden, zoals zijn grootvader, maar dan wel in een warme omgeving.

In de Provençaalse Alpen kon hij in 2005 een stuk land van 250 hectare, een en al berg en dal, bosschages, rotsen, bomen en af en toe een soort graslandje, met een gebouwencomplex en een woning pachten en is toen begonnen met de geitenhouderij. Nu zit hij daar op een prachtige locatie, met een vrouw, vier kinderen en vijftig geiten.

De vijftig geiten met hun tinkelende bellen worden twee keer per dag met een paar honden opgehaald uit het dal of van de berg waar zij zich bevinden, en gemolken in een keurige melkinrichting. Van de melk wordt op de boerderij van die kleine ronde geitenkaasjes gemaakt.
Deze kaas wordt ter plekke verkocht, maar doordat het nogal afgelegen is – de dichtstbijzijnde Shopi was drie kwartier rijden – zijn er niet veel passanten. Het overgrote deel van de kaas wordt daarom afgezet bij restaurants, winkels, hotels en dergelijke, tot aan Monte Carlo aan toe. Twee dagen in de week brengt hij de bestellingen voor honderden kaasjes rond in zijn Berlingootje. Deze afzetmarkt heeft de ondernemer zelf gecreëerd, door een voortreffelijk product te maken, maar ook door de potentiële afnemers zelf op te zoeken.

Ik vond het nogal een prestatie in zo’n korte tijd en dan geheel op eigen kracht. Geen melkcoöperatie, geen tussenhandel, alles in eigen hand. Kleine bergboerenvergoeding. Hij verdiende er een redelijk inkomen mee, maar de uren moet je niet tellen.

Toch was er meestal wel ruimte voor een siësta en een aperitief. Ik vroeg hem of hij niet liever een boerderij zou kopen in plaats van pachten. Hij rekende mij voor dat dat zeker 600.000 euro zou kosten. "En je denkt toch niet dat ik, als ik zoveel geld had, het in een boerderij zou steken? Dan kocht ik een hutje op La Réunion en keek ik nooit meer naar een geit." Ook dat vond ik een interessante gedachte.

Of registreer je om te kunnen reageren.