Redactieblog

346 x bekeken 57 reacties

LTO: vakbonden moeten sector niet uiteen drijven

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland haalt fors uit naar de sectorale vakbonden.

"De vakbonden stellen het eigen organisatiebelang boven het sectorbelang. Bar en boos is het. Dat is wel het laatste wat LTO zou willen", zegt Maat in het ledenblad Nieuwe Oogst.

Maat doelt op het opstappen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) uit het ketenoverleg zuivel en de opstelling van de varkenshoudersvakbond NVV bij het claimen van bedrijfsschade door fouten in het vaccinatieprogramma tegen Aujeszky.

De rechter oordeelde dat de schadevergoeding in de Aujeszkyzaak alleen voor NVV-leden geldt, omdat deze organisatie hier voor haar leden jarenlang heeft geprocedeerd. LTO is het hier niet mee eens. "Dat betekent dat collegavarkenshouders hier voor opdraaien. Dat is een dolksteek in de rug", aldus Maat.

De voorman van LTO voorziet dat ook de land- en tuinbouw niet voorbij zal gaan aan de economische crisis. "Boeren en tuinders kunnen er nu geen extra lasten bij hebben", aldus Maat. Hij zegt het zonde te vinden dat de onderlinge verdeeldheid binnen sectoren de toon dreigt te zetten.

"LTO laat in ieder geval zien met iedereen te willen samenwerken. Juist in deze tijd, nu het zo moeilijk is en we veel te verliezen hebben, zoals de positie op de afzetmarkten en de kans op innovatie. De bonden zouden er veel beter aan doen zich vooral daarop te richten", aldus Maat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marco

  Lto zou eens zich een spiegel voor moet en houden. NVV heeft op diverse punten gestreden en gewonnen ( mest monsteren en weging, ikb door en voor boeren en nu het dure ent verhaal). Lto heeft de varkensector uit geleverd ten behoeve van de melkveehouderij(derogatie).Ik zie lto niet de straat op gaan om keiharde aktie tevoeren voor het bestaan van hun leden.
  En dat komt omdat lto sterk verweven is met de verwerkende industrie of rabobank en politiek.(dubbele petten cultuur).Lto is alleen nog maar bezig om productschapgelden binnen te harken voor hun projecten.Waar zij hun kantoren mee kunnen warm stoken.
  De productschappenbesturen waarin de lto zich alleen als belangenbehartiger van de boeren zien en vakbondafgevaardigen geweerd moeten worden.En dan gaat het om geld, boeren geld.
  Lto is de band met haar leden verloren en Maat ziet al helemaal niet meer waar de lto mee bezig is.

 • no-profile-image

  jan

  beste hendrikus door types zoals jou gaat het zo beroord in de landbouw .die lid blijven van een party omdat pa daar ook lid van was .heelaas de tyden veranderen behalve het lto. dus beste hendrikus denk toch zelf eens na laat dat stelletje sukkels van het lto mooi links liggen het word tyd voor nieuwe geluiden

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  nee hoor LTO, het laatse wat men wil is de sectoren uit elkaar drijven en men wil met iedereen samenwerken......mits iedereen z'n kop houd en geen tegenoplossingen inbrengt. hulde aan LTO

 • no-profile-image

  gerda verburg

  je hebt helemaal gelijk arie heb het al vaker gezegd. het is allemaal ikke ikke en de rest kan stikken , z e noemen zich ondernemer maar zijn eigenlijk de losers van de samenleving

 • no-profile-image

  landman

  In het verleden was het gewenst dat er een LTO was die beschikbaar gestelde subsidies van de overheid naar de verschillende sectoren stroomlijnde. Nu de subsidies langzaam worden afgeschaft is stroomlijnen van subsidies ook niet meer nodig. Met het afschaffen van de subsidies kan LTO nu ook wel worden afgeschaft. En is het beter dat de belangbeharting van boeren door sectorale vakbonden wordt voortgezet. Wanneer er dan standpunten over landbouwbeleid moeten worden ingenomen kan dat per sector rechtoe- rechtaan naar buiten worden gebracht. Dat schept meer duidelijkheid richting samenleving en minder verdeeldheid onder boeren. Het landbouwbeleid is volgens mij tegenwoordig te complex voor een LTO om standpunten over landbouwbeleid in te nemen die alle sectoren gezamelijk en tegelijk omvatten.

 • no-profile-image

  knorrie

  probeer als krimpende lto zijnde eerst iets
  voor de sectoren te bereiken en ga
  niet alleen proberen mee te wandelen
  met de successen van de groeiende vakbonden, misschien wordt de lto dan weer serieus genomen.

 • no-profile-image

  geert

  Renske je bent vrij om te stoppen.
  En zeg nou zelf met een weer neiging tot stijging van de melkprijs en hup direct een run op melkquotum dan zal het allemaal wel meevallen toch?
  Je moet het een beetje op de lange termijn zien vind ik.
  Een hongerloontje dan zou ik toch direct ander werk zoeken want de landbouw is echt geen sociale werkplaats meer.
  En het pettenprobleem? Ach ja, als diegene die hier zit te schelden op LTO en alle andere bobo's nu zelf eens wat meer inzet in de lokale belangbehartiging zouden doen dan waren de problemen toch zo opgelost?!!
  Internet is een mooie gelegenheid om eigen falen af te reageren op de hardwerkende lokale en natuurlijk top-bestuurders die wel hun verantwoordelijkheid durven te nemen!!

 • no-profile-image

  Mart

  Kennen jullie allen het gezegde "verdeel en heers"? De reacties zijn koren op de molen voor de overheid. Let op; uiteindelijk zijn we overgeleverd aan de politiek (waar het draagvlak niet groter wordt), en de markt voorop!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het taalgebruik van mevrouw Gerda Verburg heeft mij zeer verwonderd.Het getuigt van temperament!Anderzijds vind ik de discusie begrijpelijk.Maar vraag mij af of het zinvol is. Uiteindelijk moeten wij onze boontjes zelf doppen.Want niemand gaat met geld strooien denkt ondergetekende.

 • no-profile-image

  stammie

  Uit de meeste reacties blijkt dat men vind dat lto te weinig doet voor de veehouders, maar ik denk dat het veel erger is om met name de melkveehouders wijs te maken dat je wat doet met een totaal onhaalbaar voorstel dat never nooit niet zal gebeuren, we krijgen in Europa geen Canadees quotumsysteem nu niet en nooit niet. En ook geen kostendekkende melkprijs van 40 cent. Als die 40 cent echt de prijs is die je moet ontvangen om het gezin aan het draaien te houden word het tijd dat je stopt. Dit is niet leuk om te horen, maar wat heb je er aan dat ddb en nmv je wijs maken dat als we maar een paar keer melk weg gooien alles wel goed komt, dan het ik liever een realistisch verhaal van lto.

 • no-profile-image

  Pieter

  Ik hoop van harte dat de LTO voorman alle reacties even leest, misschien worden ze dan wakker................ Wat een sukkel om zulke uitspraken te doen.......
  Laat de NMV en DDB maar voor ons vechten, die weten teminste waar ze over praten, en wat ze willen!!!!!

 • no-profile-image

  Lizzie

  Het wordt tijd dat de LTO eens inziet dat de agrarische sector uit verschillende beroepsgroepen bestaat .Elke groep heeft zijn eigen belang en als de LTO daar niet mee om kan gaan moeten de boeren dat zelf maar doen . DDB en NMV zijn daar al een mooi voorbeeld van .Wat de LTO wil, kan niet .Als LTO dit inziet krijgen ze wellicht een deel v/d boeren terug die de laatste jaren uit onvrede zijn opgestapt.

 • no-profile-image

  Boesje

  Hoe moet je nou samenwerken met een organisatie die kost wat kost de afzetmarkt wil vasthouden. Ook al betekent dit voor langere termijn lage prijzen die veel veehouders zullen doen laten verdwijnen? Waarom wil de LTO niet de markt regeren in Europa?
  Waarom loopt de LTO stelselmatig achter de politiek aan die alleen maar een goedkoop voedselpakket wil voor zijn kiezers, en dit tracht te bewerkstelligen door structureel een minimaal overschot te creëren onder het mom van een "vrije markt"? Het is toch geen gezeik als je een redelijke vergoeding vraagt voor de produktie van de eerste levensbehoefte.

 • no-profile-image

  gerda verburg

  piettet je lijkt wel zo een lul van het lto.
  overal om heen draaien ..zaken die niet belangrijk zyn belangrijk maken.maar voor een goed belegde boterham voor ieder in de landbouw geven ze niet thuis.
  nee want je kan geen hek om europa zetten zeggen ze dan. zet dat hek dan om het lto heen en zorg dat er niemand meer uit ontsnapt . opzouten met die klojo,s

 • no-profile-image

  hendrikus

  ben nog steeds lid van lto,ik zie de lto nog steeds de belangerijkste gesprekspartner naar de kamer toe,als je wegloopt van de onderhandelingen bereik je ook niets,ben daarom ook niet van plan de lto op te zeggen

 • no-profile-image

  henk

  De sector ligt al uit elkaar

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, het is wel waar natuurlijk wat Albert Jan Maat zegt, verdeeldheid is niet goed voor de sector. Ook ik ben van mening dat LTO dat deels aan zichzelf heeft te danken. Zoals ik het begrepen heb werden DDB/NMV niet erg serieus genomen door LTO in het overleg, en dat is heel erg dom. Ik ben nu ook ex lid omdat ik mij als lid heel erg in de steek gelaten voelde. Het is crisis op de boerderij, de opbrengstprijzen zijn op een dieptepunt, LTO laat niet van zich horen. Of het enige waar wij het mee kunnen doen is de boodschap: de vrije markt moet zijn werk doen! Nou dat betekent natuurlijk dat er in Nederland heel veel slachtoffers gaan vallen. DDB/NMV hebben dat goed begrepen en komen voor de melkveehouders op, steeds weer wordt dit door de LTO als domme acties afgedaan. Wij moeten als makke lammetjes naar slachtbank zeker, dacht het niet! Dan maar verdeeldheid. Natuurlijk doet LTO veel goeds, maar zonder inkomen heb je daar niets aan. Het moet bij de melkveehouders niet naar groot, groter, grootst, net als de varkenshouderij, waar de boer steeds groter moet om nog een inkomen over te houden omdat de producent uitgeknepen wordt. Dus Jan, helaas, ik denk ook dat LTO te veel petten op heeft en het belang van de boer niet duidelijk meer ziet!

 • no-profile-image

  pieter

  krokkedillen tranen noem ik dit en vooral over de nvv
  die hebben hun werk gedaan en met bangmakerij naar niet leden van de nvv schiet je niks op het is aleen maar laag
  en daarbij als de lto hun werk goed gedaan hadden dan was dit niet gebeurt
  dwz dat hadden hun op moeten pikken het is gewoon een voorbeeld van slechte belangenbeharteging en weinig vertrouwen en nu huilen het is zwak

 • no-profile-image

  dirk

  Vakbonden blijf gewoon je werk doen En wat lto betreft eigen schuld dikke bult Dit heeft lto volledig aan zichzelf te wijten En ik heb maat op de vakbonds vergadeingen hele andere dingen horen zeggen van wat hij nu doet Wat ik mij verder afvraag hoeveel daadwerkelijk leden heeft lto nog of hebben ze de hete andem in de nek van de vakbonden En dat zal het wel zijn wat ze blijven ontkennen

 • no-profile-image

  Albert Jan Maat

  LTO, Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  arie

  idd, het is beter om 98 % de vraag te dekken dan 101, dat weet iedereen, maar doen we het ons zelf niet aan? is de melkprijs weer wat beter gaan we een spant of wat er bij aan bouwen, mede door de grootschaligheid beuren we deze prijzen, zal ongetwijfeld heel wat over me heen krijgen,maar het zij zo

 • no-profile-image

  fre

  geert he lul van welke planeet komt gij

 • no-profile-image

  herman

  laat LTO zich maar eens wat beter gaan richten op belangenbehartiging van de sektor ipv van zich te nestelen tussen politici en bedrijfgrootmachten!!!!

 • no-profile-image

  Ex lid

  Onzin, LTO heeft zelf de sectoren tegen elkaar uitgespeeld. Of beter gezegd koehandel gepleegd. Daarom zijn veel goede bestuurders en actieve leden met de vakbonden begonnen! En natuurlijk hun lidmaatschap opgezegd bij LTO. Dit ging meestal na dat ze zelf getilt werden waar ze zelf bij zaten. De comminicatie met de leden was zeer slecht, er werden dingen gezegd die niet klopte en dingen verzwegen. Als ik daar aan terug denk, wordt ik woedend! Als bestuurder moet je corect omgaan met de belangen van de leden. Het gaat vaak om veel geld en de sosiale kant is kapot gemaakt. Zij meende dat ze zich alles konden veroorloven. Velen waren dictators, en dit kan nooit!!!!

 • no-profile-image

  g.g.e.organiseerd

  De ontdekking van de eeuw door lto voorman.
  Een erkende niets presterende club
  ziet nu zijn toekomst eens onder ogen.

 • no-profile-image

  Renske

  Geert uit Overijsel, we praten hier over voedsel produceren en het onderhoud van het platteland. Het is gewoon slaven arbeid als dit niet beter betaald wordt. Wie pikt dit nog, pure armoede, en overal maar graaiers. Als dit zo door gaat is het voor de jonge boeren helemaal afgelopen. Zij zijn toch niet gek om voor een hongerloon, 365 dagen per jaar dag en nacht werken en zorgen hebben, en al die mafkezen aan het eten te houden, die veel te weinig voor zeer goed eten willen betalen. Het gaat er niet om tegen LTO uit te halen, Maar als ze het niet beter doen zijn ze geen knip voor hun neus waard.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Ik heb ervaring als bestuurder bij zowel de LTO als bij de NVV. Ook veel mensen van de NMV ken ik persoonlijk. Alle bestuurders die zich vanaf de basis inzetten voor het belang van Boeren en Tuinders doen dat allemaal met de beste bedoelingen. Maar het geluid komt bij LTO niet over. Dat komt voor het grootste deel door de belangen verstrengeling of beter gezegd HET PETTEN PROBLEEM. Bestuurders van LTO die éénmaal actief zijn in het bestuurders circuit (en willen luisteren naar degenen die aan de touwtjes trekken) krijgen steeds meer baantjes toegeschoven. Krijgen dus steeds mee petten op....... En dat is het probleem !!!
  Dan is het gewoon moeilijk om echt te vechten voor het directe belang van de primaire producent. En blijkbaar willen de top-bestuurders van LTO (o.a. meneer MAAT) dat maar niet inzien. Dat is heel erg jammer. Daardoor krijgen heel veel goede zaken die LTO wél bereikt niet de positieve aandacht die zij verdienen. En daardoor wordt de LTO organisatie steeds verder uitgehold. Het boeren belang is daar niet mee gediend. Maar ja sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. LTO moet zich losmaken van het PETTENPROBLEEM. Pas dan kan er sprake zijn van een heldere visie die in het belang is van alle Boeren en Tuinders van Nederland.

 • no-profile-image

  arie

  alles wat U nvv en andere organisaties verwijt,moet u zichzelf verwijten,voor mijn gevoel doet u helemaal niets voor de boeren,en heeft u ook geen enkel recht van spreken in het aujesky dossier,en als het nvv er niet was geweest,had lto ook de varkensrechten korting niet aangevochten.Ook aan get varkensbesluit 2013 laten jullie over de sector heen komen.volgens het nieuwe bouwbesluit woningen,moeten alle plafonds,en deuren hoger zijn,dan in het verleden,maar daarom hoeven toch alle bestaande woningen niet te worden aangepast.Alle huidige bedrijven zijn ge bouwd,volgens de toen geldende regels,en kan je de mensen niet verplichten tot gigantische desinvesteringen,waar niemand wijzer van wordt.Wel kan je eisen stellen aan nieuwbouw,want dan kan je een keuze maken wel of niet. Maakt U zich daar maar eens druk om.wat zou u er van vinden als er besloten wordt,als er vanaf 2013 alle ligboxenstallen van luchtwassers voorzien moeten zijn,want dat zou de volgende stap van de regering kunnen zijnn als u hier niets aan doet,ga maar zo door,en er blijft geen boer meer over,sterkte

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Recht uit het hart Renske , LTO is geen knip voor de neus meer waard, ze zijn er niet meer voor de boeren en hun gezinnen, maar voor hun eigen voortbestaan

 • no-profile-image

  jan soldaat

  misschie moeten we onder de wapens
  om het lto te verdrijven

 • no-profile-image

  Jonas

  Waarom staat dit artikel eigenlijk niet meer bij "meest gelezen" en "laatste reacties" op de homepage? Zijn er misschien teveel negatieven reactie's op LTO en heerst er ook een pettenprobleem LTO/agrarisch dagblad cq Boerderij?

 • no-profile-image

  geert

  Precies Stammie en maar zeuren en zeiken op LTO en vooral zelf nergens een hand naar uitsteken.
  Wij kregen vandaag zo'n enqeutebrief van DDB, het gaat alleen maar over de melkprijs en verder nergens over.
  De melkprijs is door de markt bepaald en via belangenbehartiging kun je sturing geven aan de randvoorwaarden daarvoor.
  En dan nog eens wat, al die DDB-borden die er nog staan als de eigenaren daarvan zich eens beschikbaar stelden voor een LTO dan zou alles toch beter gaan.
  LTO zit te springen om mensen met ruggegraat.
  Alle LTO-bestruurders die ik ken en dat zijn er echt heel veel dat zijn hardwerkende mensen met zelf thuis een pokkel vol werk die daarnaast ook nog kunnen organiseren dat ze HET VUUR UIT DE SLOFFEN LOPEN voor een ander.

 • no-profile-image

  d.e.g.oedheid zelve

  Geert als U het beu bent om het vuur uit te sloffen voor een ander en U meent dat bij Lto voor een ander te doen;dan zou ik hier mee stoppen om te zien wat er daarna verandert niet waar!
  U kunt dan beter zelf een bond /vereniging opzetten/leiden;dat is pas eigenbelang.

 • no-profile-image

  leenders

  Boeren en tuinders staan al jaren op onderste trede van de maatschapplijke ladder dat is het gevolg van jarenlang voedsel te produceren voor een ver onder de kostprijs. Dit komt door verkeerde inzichten en invloeden opde afzet van onze produkten. Advies in deze is beleidvoeren dat de afzet geregelt is, dus geen produktie waar geen markt voor is

 • no-profile-image

  boer

  Spijker op zijn kop, Marco. Helemaal mee eens. lto heeft de varkenshouderij vogelvrij verklaart ten behoeve van de melkveehouders. Ik zie hier dat zelfs de meest fanatieke lto aanhangers hun lidmaatschap hebben opgezegt en naar de NVV gaan omdat ze het helemaal zat zijn om als wisselgeld te dienen !!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Albert Jan Maat zal eerst maar eens voor moeten zorgen dat lto eens op komt voor de boeren voordat ze over anderen praat.

 • no-profile-image

  lizzie

  Ik dacht , laat ik de LTO eens mailen wat er zoal onder de boeren leeft , mij lukt het niet .Een rechtstreekse link naar LTO is niet aanwezig op de site .Heeft dit een reden ????

 • no-profile-image

  Terecht

  @pietet. Er zijn nu 13 reacties binnen en het ziet er naar uit dat jij het enige LTO lid bent. Sukkel!!

 • no-profile-image

  Leen

  LTO heeft toch geen leden meer?! Dat ze nog bestaan heeft te maken met een ledenadministratie die 5 jaar achterloopt.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Geheel eens met mijn buurman uit Twente. Teveel LTO bestuurders leven van de baantjes en hebben de feeling met de basis al lang verloren. Commissariaatje Rabobank, commissariaatje Voer- en/of Melkcoöperatie, enz. Het geld komt vanzelf binnen, de collega bestuurders zijn heel wat belangrijker geworden dan de "domme" achterban. Er helpt maar één ding, eisen stellen aan de hoeveelheid "bijbaantjes".

 • no-profile-image

  Geert

  Tja dat had Albert-Jan Maat kunnen verwachten zoveel oeverloze kritiek als op dit bericht is.
  Vooropgesteld ik zit niet in een LTO-bestuur en daar wil ik ook niet in.
  Mij stuit het tegen de borst dat zowel DDB-ers NMV-ers en in mindere mate NVV-ers altijd maar tegen LTO aan schoppen.
  LTO heeft bij het binnenhalen van de hectare-toeslag en melkpremie toch ook niet gezegd van dat doen we alleen voor LTO-leden.
  Belangenbehartiging gaat verder als alleen maar wat roepen over de melkprijs die even iets lager is(DDB-ers).
  Vorig jaar moesten jullie nog 43 cent hebben en nu wordt er ook door jullie leden weer volop gemolken en melkquotum gekocht!!
  En dan jullie leden een worst voor houden door te pleiten voor het Canadese systeem!!
  Ook in Canada houden ze dat systeem niet overeind want één politieke pennestreek en ze produceren ook daar tegen een vrije marktprijs.
  Want denkt u nu werkelijk dat de belangen van die paar Canadese boeren zwaarder wegen als de belangen van de Staalindustrie daar?

 • no-profile-image

  Jonas

  Oohh, was dat de LTO die de hectare-toeslag en de melkpremie binnengehaald hebben, en ik altijd maar denken dat dat een Europese regeling was!!

 • no-profile-image

  gerda verburg

  als het lto nu niet heel snel wat doet grijp ik persoonlyk in , hoogachtend gerda je wet wel die minister die ook niks doet..

 • no-profile-image

  boertje

  heeft lto nog leden dan ???

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Een betere (opbrengst) prijs voor de Boer en Tuinder betekent een hogere (inkoop) prijs voor de verwerkende industrie. Dat gegeven leidt vanzelf tot een spanningsveld tussen de producent en verwerker. In de tijd dat groei mogelijk was kon je door goede samenwerking met elkaar de (groei) mogelijkheden beter benutten. Toen had samen overleggen en vergaderen een positief effect ook voor de primaire producent (lees boer en tuinder ) Nu overal de grenzen van de groei zichtbaar worden (de markt lijkt verzadigd ) nu is duidelijk dat wij als boeren weinig meer te verwachten hebben van de verwerkende industrie. Het is nu puur "ieder voor zich en....." U kent het wel. Daarom moeten alle bestuurders die in LTO actief zijn én bestuurder zijn van "de verwerkende industrie" zelf de beslissing nemen en als bestuurder van LTO opstappen. Dan is het afgelopen met het PETTEN PROBLEEM. En dan kan ieder LTO bestuur zuiver beleid maken dat alleen gericht is op het belang van Boeren en Tuinders. Of de opbrengst prijzen daar direct beter van worden valt niet te voorspellen. Feit is in elk geval dat de discussie binnen LTO dan zuiverder en eerlijker wordt gevoerd. Dan krijgen de bestuurders van LTO echt de kans om te laten zien dat ze er zijn voor hun leden. Dan kan LTO misschien ooit weer een geloofwaardige organisatie worden.

 • no-profile-image

  Pietet

  Helemaal mee eens, vooral NMV een DDB moeten stoppen met hun destructieve houding en manier van werken en zij moeten alles eens zien vanuit het grotere geheel. Constructief werken, communiceren en handelen daarmee bereik je uiteindelijk het meest, samen optrekken, promotie maken voor afzet en proberen symmetrie te krijgen in opbrengstprijzen van agrarische producten en de verkoopprijzen in de supermarkten. Veel veehouders met mij zijn het gezanik van NMV en DDB meer dan zat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Door niet goed naar de leden te luisteren heeft de LTO zelf deze vakbonden gebaard.

 • no-profile-image

  lto maakt meer kapot

  Nou Hendrikus, je kunt beter weglopen van een gesprek, zoals vakbonden soms behoren te doen, dam helemaal niet op gesprek komen, zolas lto de laatste tijd doen bij belangrijke varkenssector zaken. Ze laten de varkenssector compleet links liggen om zo deze innovatieve sector als wisselgeld in te zetten voor de melkveehouderij. Dank je de koekoek !!

 • no-profile-image

  stammie

  zou wel heel vervelend zij als lto geen leden meer heeft staks,
  WANT WIE MOET JE HET DAN OP DE KOP GEVEN ALS JE ZELF DE VERKEERDE STRATEGIE HEBT GEVOLGD!!!!!

 • no-profile-image

  Eerst LTO nu vakbondslid

  Waarom zijn de vakbonden opgericht? Als het goed was bij LTO waren deze nooit opgericht! Als het niet meer nodig is zullen ze opgaan in LTO is bij de oprichting afgesproken! Maar wat blijkt het is steeds harder nodig dat de vakbonden er zijn. Het zou beter zijn dat LTO er mee stopten . Dat kunnen ze met een mond spreken en dus geen tweedeling. Het zijn niet voor niets de wakkerejongens die de vakbonden opgericht hebben. En de wakkere jongens zitten in het bestuur! Het wordt hoogtijd dat er veel gebeurd voor de sectoren, want het is twee voor twaalf. Er is veel voor de hardewerkers weg ge graait. Er moet weer brood op de plank bij boer en tuinder!

 • no-profile-image

  Ton

  Als LTO de problemen constateerd dan is het huis al tot de grond afgebrand! Ze begrijpen niet eens dat je bij een lage opbrengstprijs van je product in de problemen kunt komen. Ze overleggen meer met actievisten dan met hun eigen leden. Een zegen als ze meteen ophouden met hun bestaan. Dan kunnen ze niets meer verpesten. Steek tijd en geld in een eerlijke en aktieve belangenorganisatie. Bij de politiek hebben de vakbonden meer vertrouwen dan LTO, dit zegt genoeg over het probleem verdeeldheid. Hellaas dit is mijn ervaring, en dit is in crisistijd heel erg. De zelfstandige boer en tuinder krijgt de klappen uit gedeeld van de crisis, en LTO ziet machteloos toe. Hoeveel geld is er door hun medewerking al over de balk gesmeten. Ze menen overal mee te moeten praten en geld opstrijken en weg geven aan ... maar ten koste van de landbouw.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Tussenstand 31 - 2

 • no-profile-image

  jan

  de LTO is echt een voorbeeld van mensen die hun zakken vullen en voor de rest niets uitvoeren. Ik heb niets tegen op een LTO we waren ooit zelf ook lid. Kochten we stroom in via hen. Had ik nog een hoop geld tegoed. Heb ik hun netjes opgebeld en het verhaal gedaan. Ze waren het met mij eens maar ik moest zelf me centen terug zien te krijgen. Daar waren hun niet voor zeiden ze. En daar zijn ze ook niet voor zo blijkt. geld beuren en voor de rest niet zeuren

 • no-profile-image

  Evert

  Laat LTO eerst maar eens gaan nadenken wat belangen behartiging is, tot op heden kennen ze alleen het begrip: BELANGEN VERKWANSELING.
  Advocaat van de duivel, BAH!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Lizzy uit Halle, ik heb LTO ook al gewezen op deze discussie. Inderdaad zou het best wel eens kunnen zijn dat ze bij LTO nog steeds aan STRUISVOGELPOLITIEK doen..... m.a.w. de kop in het zand steken. De zaak intern houden heet dat. Net doen of deze gedachten en meningen niet bestaan. Een "sterke" organisatie als de LTO heeft te maken met interne krachten en je moet niet alles naar buiten brengen. De organisatie is in zichzelf gekeerd. Één van de gevleugelde uitspraken van de criticasters (van voor de NVV) was destijds...Jullie doen aan zelfbevrediging ......maar wij willen een kind (resultaat) zien... toen werd de NVV opgericht. Daarop hebben de organisaties de boel gereorganiseerd. De oorspronkelijke organisaties gingen samen verder op dezelfde (doodlopende) weg. En NU zijn ze bij het keerpunt aangekomen !
  De enige twee keuzemogelijkheden zijn nu: Duidelijke belangenbehartiging (weg met het petten probleem) of jezelf als organisatie opheffen. Als LTO nu de koers niet wijzigt kunnen ze de zaken die ze goed doen beter laten uitvoeren door de diverse adviesbureaus. Een geloofwaardige belangenbehartiging naar de politiek toe zal dan binnenkort door de diverse sectorale vakbonden worden overgenomen. Want de draagkracht verdwijnt voor LTO als ze niet snel duidelijke keuzes gaan maken.

 • no-profile-image

  wim

  beste stammie door gekken zoals u word het nooit wat groei maar lekker door. een tumor doet dat ook je weet zelf de gevolgen wel

 • no-profile-image

  Renske

  Geet uit Overijsel, ik heb het netjes gehouden. In onze familie en kennissen zitten zeer goede bestuurders. Zij zijn opgestapt omdat ze de toestanden bij LTO, niet meer konden verdragen. Zij hebben hun rug altijd recht gehouden en niet mee gedaan aan verkeerde dingen. Dit gebeurd al heel lang, het is een drama. Als je elkaar niet meer kunt vertrouwen is en zeker bestuurders niet, is het einde zoek. Je moet er staan voor je leden! Maar zeker als er met hun bedrijven en producten , koehandel gepleegd wordt. Er werd meer onderhandeld met de tegenstanders dan met de eigen leden gesproken werd! Hierbij wil ik het laten, het is voor velen een droevige situatie. Als je als slachtoffer aanklopte kreeg je nog antwoordt. Dit zegt genoeg!

Laad alle reacties (53)

Of registreer je om te kunnen reageren.