Redactieblog

529 x bekeken 7 reacties

LTO: middelenactie in bijendiscussie is onterecht

Het zonder onderbouwing verbieden van gewasbeschermingsmiddelen is niet de juiste weg om de bijensterfte tegen te gaan.

Dat zegt LTO Nederland. “De grote bijensterfte is zorgelijk, alle inzet moet erop gericht zijn om daar verbetering in te brengen”, aldus LTO Nederland.

De organisatie noemt de lobby van wetenschappers Jeroen van der Sluijs en Henk Tennekes, die pleiten voor een verbod op imidacloprid, clotinganidine en thiamethoxam, omdat dit bijensterfte tot gevolg zou hebben, een onterechte actie. “Er is niet aangetoond dat er een relatie is tussen bijensterfte en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen”, aldus Jaap van Wenum van LTO.

De organisatie pleit voor extra onderzoek en goede voorlichting aan imkers. “Op dat gebied zijn er inmiddels hoopgevende ontwikkelingen”, aldus LTO. De organisatie benadrukt dat ook zij hecht aan een goede bijenstand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Corine van Geene

  Al die commotie om eigenlijk niets, de mensen bij LTO weten ook wel dat de zogenaamde gewasbeschermers gewoon vergiften zijn.
  Als over 10 jaar duidelijk wordt dat de mens ernstige gevolgen ondervindt door deze zogenaamde gewasbeschermers dan hoor je ineens overal een ander geluid.
  Zolang de oorzaken van bijensterfte niet voldoende en onafhankelijk zijn onderzocht dienen alle maatregelen genomen te worden die maar kunnen.
  Dus ook het verbieden van gewasbeschermers. Mocht blijken dat die gewasbeschermers niets te maken hebben met de bijensterfte dan kunnen deze weer gewoon in de handel worden genomen.
  Mensen denk eens eerst aan de natuur en omgeving voor je in de eigen portemonnaie duikt.

 • no-profile-image

  Marcus

  Het LTO is een wel erg oubollige organisatie. De visie van hen is soms lachwekkend. Ze roepen maar wat; maar hun meest gehoorde holle frase is: "er is geen relatie aangetoond tussen "x" en "x". Ook al is in ieder land jarenlang onomstotelijk de relatie tussen het een en ander wel vastgesteld. Het komt hen niet uit, dus stoppen ze hun kop in het zand. Ze leveren geen kwaliteit.

 • no-profile-image

  henkG

  Waarom verbieden een andere landen het middel Imidacloprid al wel, juist, omdat er in die landen wel serieus onderzoek is gedaan. 1 vraag: als blijkt dat bij een onafhankelijk onderzoek, Imidacloprid verantwoordelijk is voor de bijensterfte, geloven jullie het dan wel???? Volgens wikipedia: Imidacloprid is wel zeer acuut toxisch voor bijen en het grootschalig gebruik van de stof zou een oorzaak kunnen zijn van de waargenomen verhoging van bijensterfte. In de toelating van de Europese Unie is voorgeschreven dat er bijzondere aandacht moet besteed worden aan de bescherming van honingbijen bij het verspuiten van imidacloprid. Hoe kan het dan dat het middel net als Admire van bayer dan gewoon in de winkel verkrijgbaar is??? Hoe komen de extreme normoverschrijdingen dant tot stand: Enige voorbeelden van extreme normoverschrijdingen: Amsterdam (4-8-2004): 461x boven de norm; Amstelveen (4-8-2004): 292x boven de norm; De Kwakel (12-5-2004): 362x boven de norm; Aalsmeer (4-3-2004): 52x boven de norm; Katwijk (21-9-2004): 2.538x boven de norm; Rijnsburg (9-8-2005): 9.230x boven de norm; Noordwijkerhout (19-12-2005): 24.615x boven de norm; Roelofarendsveen (22-7-2005): 615x boven de norm; Boskoop (23-6-2005): 923x boven de norm; Bleiswijk (27-9-2006): 362x boven de norm; Nieuwerkerk aan den Ijssel (22-7-2004): 2.692x boven de norm; Waddinxveen (18-5-2004): 3.385x boven de norm; Delft (5-11-2006): 350x boven de norm; Delfgauw (4-10-2006): 64x boven de norm; Hoek van Holland (10-3-2006): 100x boven de norm; Rockanje (12-7-2006): 75x boven de norm; Monster (2-7-2006): 63x boven de norm; Maasland (4-5-2006): 68x boven de norm; Oudenhoorn (15-5-2006): 72x boven de norm; Numansdorp (15-5-2006): 420x boven de norm; Berkel en Rodenrijs (4-6-2006): 168x boven de norm; Bergschenhoek (26-4-2006): 131x boven de norm; Zevenhuizen (26-4-2006): 161x boven de norm; Rotterdam (4-5-2006): 64x boven de norm; Moordrecht (27-9-2006): 269x boven de norm.

 • no-profile-image

  Henk Tennekes

  Wat stelt LTO Nederland voor nu te gaan doen tegen de extreme milieuvervuiling met bestrijdingsmiddelen, die de Nederlandse landbouw teweeg heeft gebracht? Ook meer onderzoek, zoals "Schone Bronnen"? Je zou dat paralyse door analyse kunnen noemen. Dan gebeurt er een aantal jaren weer niets. Time is up.

 • no-profile-image

  Marja de bij

  Beste Corine

  Er zijn miljoenen mensen in nederland die geneesmiddlen slikken.
  Die plassen dat ook weer uit.
  Zullen we daar dan ook maar mee stoppen

 • no-profile-image

  Wim

  De imkers die hobbymatig bijen houden schenken niet genoeg aandacht aan de bestrijding van de varroamijt of voeren deze niet goed uit. Dit is volgens een beroepsimker de belangrijkste reden van de sterfte onder de bijen.

 • no-profile-image

  LudyJ.

  In Duitsland, Slowakije en Italie worden deze bestrijdingsmiddelen uit voorzorg verboden. Keer het om. Bewijs eerst dat het niet schadelijk is voor de bij. Anders is het te laat. Wetenschap is (te) traag.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.