Redactieblog

1 reactie

Geen maatregelen noodzakelijk vogelziekte Geel

Er is geen aanleiding om extra maatregelen te nemen in de pluimveehouderij in verband met de vondst van het Geel bij sierpluimvee.

Dat zegt pluimveedierenarts Albert Vink van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, KNMvD. "De kans dat commercieel gehouden pluimvee besmet raakt is heel klein. Dat geldt ook voor pluimvee dat buiten wordt gehouden", aldus Vink. De dierenarts adviseert wel bij twijfel een verdacht dier te laten onderzoeken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren of bij een laboratorium bij een pluimveedierenarts.

Preventief behandelen van pluimvee is niet mogelijk. "Duiven worden in sommige gevallen wel preventief behandeld met een middel met als werkzame stof ronidazol. Dit middel is echter al ruim tien jaar verboden voor toepassing bij dieren die bestemd zijn voor de consumptie", legt de dierenarts uit.

Ook het ministerie van landbouw neemt geen extra maatregelen. "We laten door het Dutch Wildlife and Health Centre een risicoanalyse uitvoeren. Het ministerie heeft geen verantwoordelijkheid in de bestrijding van deze ziekte", aldus een woordvoerder van LNV.

Bij de sierkippen met verschijnselen van het Geel, ook wel Trichomonas gallinae genoemd, is inmiddels sectie gedaan. "De klinische verschijnselen wijzen op een besmetting. De dieren hadden gele ontstekingen in de keel. Maar doordat de dieren al langer dood waren is een diagnose op basis van de parasieten niet meer mogelijk", aldus onderzoeker Hugh Jansman van Alterra. "Ons onderzoek richt zich verder op wilde vogels, omdat mensen met gehouden dieren makkelijk naar de dierenarts kunnen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    John Kusters

    Mijn vader had vroeger Postduiven en daar kwamgeel wel eens voor.
    Hij deed dan Haarlemmer olie in het drinkwater. Dat hielp perfect.

Of registreer je om te kunnen reageren.