Redactieblog

1 reactie

Forse daling agrarisch inkomen in VS

De inkomsten uit de agrarische sector in de Verenigde Staten dalen dit jaar met 38 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA. De totale agrarische toegevoegde waarde aan het Nationaal inkomen wordt in 2009 geschat op 37,6 miljard euro (54 miljard dollar). Dat is 23 miljard euro minder dan het agrarisch inkomen van 60,8 miljard in 2008. Ook ligt het inkomen hiermee ruim 2 miljard euro onder het tienjarig gemiddelde.

De daling vindt zowel in de plantaardige als de dierlijke sector plaats. Ondanks een daling van 12,5 miljard euro in de plantaardige sector komt het inkomen met 115 miljard euro toch op het één na hoogste inkomen ooit. Het niveau van 2008 was een record. De inkomsten uit de veehouderij zullen naar verwachting met 15,7 procent dalen naar 83 miljoen euro.

De daling van de agrarische inkomsten komen volgens het ministerie vooral door de economische crisis. Hierdoor is er minder vraag naar agrarische producten. “De verkoop van agrarische producten dalen sneller dan de kosten voor energie en veevoer”, aldus USDA.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sibbe jan noppert

    het zal wel 83 miljard wezen

Of registreer je om te kunnen reageren.