Redactieblog

Europese variant blauwtong in Israël

In Israël is een uitbraak van blauwtong seroptype 8.

Dat meldt de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Mogelijk gaat het om hetzelfde virus dat in 2006 voor het eerst in Europa opdook. Uit onderzoek bij het referentielaboratorium in het Britse Pirbright blijkt dat het virus genetisch gezien voor 99,7 procent identiek is aan het virus dat voor het eerst in Nederland werd vastgesteld.

Deskundigen vermoeden dat het virus is geïntroduceerd door de import van vee uit West-Europa. Libanon is in het Midden-Oosten de grootste importeur van runderen uit West-Europese landen.

Rundveebedrijf

Het virus in Israël is aangetroffen op een rundveebedrijf met driehonderd dieren in Hazafon. Tweehonderd hiervan zijn besmet. Opvallend is dat de oudere dieren van het bedrijf geen ziekteverschijnselen vertonen. Deze dieren hebben in 2006 een uitbraak met epizootic hemorrhagic disease (EHD). Dit virus is verwant aan het blauwtongvirus, waardoor de dieren mogelijk beschermd zijn.

Op het bedrijf worden geen maatregelen genomen tegen de ziekte. In Israël wordt niet gevaccineerd tegen dit type blauwtong. Het is niet voor het eerst dat blauwtong serotype 8 in Israël wordt vastgesteld. Vorig jaar werd het virus ook al aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.