Redactieblog

Europese graanprijzen opnieuw onderuit

De wereldmarktprijzen voor granen zijn deze week opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Akkerbouw. Door de goede oogstresultaten op het noordelijk halfrond en ruim voldoende voorziening staan de tarweprijzen sterk onder druk. De Europese noteringen daalden fors ten opzichte van vorige week. Veel noteringen liggen onder het interventieniveau.

In Hamburg daalde de prijs voor zachte tarwe van 130 naar 127 euro per ton. De daling was hiermee nog beperkt ten opzichte van noteringen elders in Europa. In Frankrijk daalde de prijs met 5 euro naar € 122,43 per ton. De Poolse notering daalde met ruim 9 euro naar € 112,27 per ton. In Boedapest, waar de laagste notering van Europa geldt, daalde de prijs met 1,5 euro naar € 95,91 per ton.
In de Verenigde Staten en Canada staan de graanprijzen ook onder druk. Niet alleen de goede oogsten, maar ook de hogere dollar en de licht stijgende olieprijzen zorgen voor een drukkend effect op de graanprijs.

De noteringen voor gerst in Europa daalden deze week ook, maar niet zo sterk als de tarweprijzen. De maisprijzen daalden echter wel fors, met 5 tot 10 euro naar 106 euro in Boedapest tot 150 euro in Hamburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.