Redactieblog

5 reacties

Elk bedrijf een ander verhaal

"Nooit waren de verschillen in de veehouderij zo groot", zei onze veehandelaar. "Bij elke boer moet je een ander verhaal houden".

Hij bedoelt de onlogische lijnen die zich aftekenen. Aan de ene kant betalen de boeren tientallen miljoenen aan superheffing. Vaak zijn het dezelfden, die ieder jaar met de overschrijding van het quotum weer voor de bijl gaan. "De ene kan het quotum beter managen dan de ander", constateert de veehandelaar.

Aan de ene kant worden dus tientallen miljoenen weggegooid aan superheffing, aan de andere kant maakt men zich – terecht – druk om de afschaffing van de Nederlandse bijdrage van 15 miljoen voor de destructie van kadavers. Een betrekkelijk klein bedrag in vergelijking met de superheffing, maar er wordt veel kabaal over gemaakt. "Men ziet de splinter in het oog van een ander en niet de eigen balk", aldus nog steeds de openhartige veehandelaar.

Ik verbaas me ook. Bijvoorbeeld over de prijs van melkquotum. Die stijgt snel. Hoe is dat te rijmen met de roep van DDB en NMV dat vele boerenbedrijven op apengapen liggen? Als er geen geld meer is koop je toch niet voor tienduizenden euro's aan melkquotum, dat over enkele jaren waardeloos is? Ik begrijp er niks van. Dus ben ik het eens met de veehandelaar dat elk bedrijf in een andere positie verkeert. Dat loopt van "het einde is nabij", via "we zingen het wel uit" naar "we hebben nog geld genoeg om te investeren".

Probeer daar maar eens beleid op te maken. Daarom doet minister Verburg dat kennelijk ook maar niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  De Duitsers hebben ook de helft van de financierings lasten. Hebben een hogere melkprijs doordat ze een mwst voordeel hebben. Zij hebben en krijgen ook nooit een mestprobleem. Het melkquotum is veel goedkoper. etc etc etc

 • no-profile-image

  derk

  Vergaderboer je hebt idd gelijk: alleen DDB en NMV roepen dat het zo niet langer kan. LTO en haar sponsor (Rabobank) vinden het wel goed zo.

 • no-profile-image

  landman

  Nu praten we alleen over de verschillen in Nederland. Maar zoek ook maar eens verschillen die er zijn tussen boerenbedrijven in Nederland en in andere landen. Neem bijvoorbeeld Duitsland. In Nederland is de grondprijs twee keer zo hoog als in Duitsland. De Nederlandse boerenbedrijven hebben daardoor voor een lening bij de bank tweemaal zo veel grondwaarde in onderpand dan in Duitsland. En daardoor kunnen in de huidige zuivelcrisis de Nederlandse melkveehouders het in doorsnee ook tweemaal zo lang gaan volhouden dan hun Duitse collega`s. Simpelweg omdat ze in Nederland de beschikking hebben over twee keer zoveel onderpand in grond dan in Duitsland. De uitgangspositie omwille van concurrentie van boeren tussen verschillende landen is bij lange na niet gebaseerd op gelijk speelveld. Hoe is het dan mogelijk dat boeren het huige landbouwbeleid nog accepteren vraag je jezelf dan af..

 • no-profile-image

  veehouder

  Wie plaatst nu een artikel van een veehandelaar over de toestand bij de boeren. Vraag dan bij alle boekhoudbureau's hoe het er voorstaat.
  dit is slap gelul

 • no-profile-image

  gert

  Inderdaad je hebt verschillende bedrijven,boeren hebben ook een verschillende uitgangspositie,je hebt boeren die door stadsuitbreiding zijn weggekocht en er warmpjes bij zitten en bijna geen leningen hebben,kopen er met gemak nog wat quotum bij,je hebt ook boeren die uit een groot gezin komen en de broers en zussen hebben moeten uitkopen,hebben een financiering die met hangen en wurgen tot stand is gekomen en nu geen financieringsruimte hebben om uit te breiden,je hebt ook boeren die de laatste jaren te fors hebben geinvesteerd in bv. land, quotum of gebouwen en nu nauwlijks kunnen aflossen,en je hebt boeren op oudere leeftijd die al tijden niet of nauwelijks geinvesteerd hebben en wel tegen een lage prijs kunnen prioduceren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.