Redactieblog

19 reacties

Dierenartsen voor eigen verkoop, LTO tegen

Dierenartsen willen diergeneesmiddelen blijven verkopen, maar LTO Nederland is daar tegen.

"We moeten als sector laten zien dat we het goed doen, om antibiotica te mogen blijven gebruiken. Hiervoor moet duidelijk zijn dat dierenartsen niet economisch afhankelijk zijn van de verkoop van medicijnen", aldus Toon van Hoof van LTO Nederland.

LTO verwacht dat de ontkoppeling van medicijnverkoop zal leiden tot minder gebruik van antibiotica. "De meeste dierenartsen gaan er heel verantwoordelijk mee om, maar er zijn er ook die te veel voorschrijven."

Lees ook: 'Apotheek bij veearts houden'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ronald van giessen

  Zowel de veehouderij als de dierenartsen zijn niet in staat/bereid geweest goede instrumenten in te zetten die voorhanden waren. Het besef dat je veilig voedsel geborgd moet produceren is nauwelijks doorgedongen of men is niet bereid dat aantoonbaar te maken.. Een woud van werkgroepen zonder regie (of juist wel regie: er mag niks uitkomen).Ook de overheid is daar debet aan: een tandeloos convenant met goede bedoelingen zonder sancties/harde afspraken.
  Vele veehouders voldoen niet aan logboekverplichtingen, vele veehouders werken niet protocollair en met goede afspraken met een behandelend/begeleidend dierenarts.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ronald van Giessen wil nog meer regels en verplichtingen. Met nog meer ambtenaren en controleurs als gevolg. Laat iedereen in zijn waarde meneer van Giessen. Een boer is heus geen kleuter die aan het handje moet worden genomen. Gun iedereen zijn eigen stuk verantwoordelijkheid in dit land , vertrouw je het allemaal niet dan ga je toch lekker zelf varkens mestten of koeien melken..

 • no-profile-image

  epe

  dan gaan straks nvv en lto ook diergeneesmiddelen verkopen

 • no-profile-image

  Arlo

  Wat ik in deze discussie mis is dat er wordt gezegd dat het systeem in Scandinavie werkt, Maar dat hetzelfde systeem veearts schrijft recept en apotheek levert in Italie zeker niet werkt. Er is volgens mij geen land met een hoger gebruik van antibiotica in de varkenshouderij dan Italie. Alleen gebruiken mensen in deze discusie landen waar dit systeem werkt, maar landen waar hetzelfde systeem is en niet werkt hoor je niks van.

 • no-profile-image

  hoop

  Eigenlijk zo'n gek idee nog niet Geef de dierenarts een uurloon waar hij recht op heeft plus voorrijdkosten
  Het voorschrijven van medicijnen kan dan zonder winst bejag geschieden ( de ene fabrikant van geneesmiddelen heeft een andere marge dan de andere fabrikant )
  En zorg dat er onafhankelijke ketens van Apotheken komt die niet klusteren en de markt zuiver houden Ik zou me voor kunnen stellen dat Schippers (om er een te noemen) er dankbaar misbruik van zou kunnen maken. daarom meerdere aanbieders als apotheek

 • no-profile-image

  jan

  Wil het laatste LTO lid het licht uit doen?

 • no-profile-image

  NMV

  In medicijnen is nu geen marktwerking. Je bent gebonden aan de prijs die een dierenarts er voor vraagt. 15 tot 40 % marge wordt hier al genoemd maar er zijn ook medicijnen die een keer over de kop gaan wat prijs betreft. Het dubbele voor waar deze dus voor ingekocht worden. Dat gaat me net even te ver. Marktwerking gewenst maar niet op recept.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dierenarts in ruste spreekt oveer een marge van 15 - 40 %. De marge is echter veel hoger bij de gewone dierenartsenpraktijken. Bij bestelling van medicijnen via internetapotheken ben ik 25 % minder kwijt als bij mijn eigen dierenarts. Ook een internetapotheek heeft zijn marge nodig en bovendien wordt het nog thuisgebracht ook. Reken dus maar dat bij de gewone praktijk de prijs een keer over de kop gaat.

 • no-profile-image

  dierenarts

  De marge op medicijnen en entstoffen is voor een dierenarts 15 tot 40%. Daarnaast de vele snoepreisjes, bonussen en zelfs pensioneringsgelden. Moet een dierenarts anderzijds echt zijn uren schrijven (zonder handel), denk dan aan 300 euro per uur. Per saldo is echter transparantie altijd beter. LPE heeft het natuurlijk al geprobeerd, al snel geboycot door de groothandel. Deze werd onder grote druk gezet van Aadal, Lintjeshof en co.

 • no-profile-image

  boer voor de

  het dier is overleden voordat het resept uitgeschreven is wat een dieren welzijn pretendeert LTO WEER

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als meneer Van Giessen de Nederlandse producent niet meer vertrouwt, koopt hij toch gewoon zijn voedsel in de supermarkt, daar liggen volop produkten die van ver komen. Vlees en melk worden bij verwerking in Nederland streng gekeurd in het buitenland zijn eisen vaak veel soepeler.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Wat ik hier nu zie is dat de grootverbruikers in medicijnen ervoor zorgen dat ik een lager uurtarief heb voor mijn dierenarts! eigenlijk best interessant. Bij een lager uur tarief en een hogere prijs voor de medicijnen is de stimulans juist hoger om minder te verbruiken. Stel je werkt spf en hebt een potje ampi per week nodig dan profiteer je wel van dat lagere uurtarief. Maar als je je biggen grootbrengt met amoxy oxy doxy en colistine moet je toch is op zoek gaan naar een andere dierenarts en voerleverancier.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Vrijheid blijheid, laat de dierenarts en de apotheek de medicijnen verkopen. De boer kan de prijzen vergelijken, dus voldoende concurentie. De dierenarts moet het meeste zicht op de gewenste geneesmiddelen hebben. Laat LTO de belangen beharting maar beter doen, anders kunnen ze zich beter opheffen. Met deze opbrengst prijzen houdt geen boer het vol. Maar dan zie je ze niet!
  Ze willen zeker medicijnen gaan verkopen!

 • no-profile-image

  Kristof

  Ergens tegen zijn is natuurlijk aan de mens en blijkbaar ook aan LTO.
  Ik heb betreffende dit onderwerp elders al gereageerd en vul hier aan.
  Komt de handel van medicijnen in handen van bedrijven dan kan het twee kanten op. Of de medicijnen worden stikduur indien de verdeling komt te liggen bij enkele groothandels die zich houden aan geëikte winstmarges voor farmabedrijven of de verdeling komt in handen van retailers. Keuze aan de veehouder ten over om een dierenarts te kiezen die hen het minst medicijnen/vaccins kost. In geen enkel van de twee gevallen zal de dierenarts de grootste kost zijn op eender welk bedrijf.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Ik zie hier de kans op het oprichten van een coöperatieve apotheek voor dierhouders. Het is niet moeilijk om met medicijnen te schuiven. Als dit in handen komt van de sector hebben we medicijnen voor kostprijs.

  Het recept schrijven moet de dierenarts doen, maar elke vier weken heb je bedrijfsbezoek. Na bezoek worden de bedrijven voorzien van medicijnen door onze eigen apotheek. iemand zin om te kijken naar de mogelijkheden?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het natuurlijk belachelijk, dat de veearts geen medicijnen meer mag verstrekken.
  Op dit moment zitten veehouders helemaal niet te wachten op het onnodig verstrekken van antibiotica,ook in het verleden trouwens niet!!!!. De veearts kent je bedrijf, L.T.O. moet zich schamen. Het is tegenwoordig steeds hetzelfde mensen achter het bureau weten het weer beter dan mensen in de praktijk.

 • no-profile-image

  veehouder

  als LTO nouw eens actief aan het werk ging en probeerde uit te zoeken waarom het een veebedrijf bij dezelfde dierenarts 30 % van de dierenarts kosten heeft tenopzichte van het ander bedrijf dan zouden ze wel positief bijdragen aan een beter resultaat heb een sugestie de ene boer is wel 7 dagen per week op het bedrijf aanwezig en zit niet steeds te vergaderen over allerlij onzin

 • no-profile-image

  Jan

  Zijn er eigelijk nog varkenshouders die durven te zeggen dat ze LTO lid zijn????

 • no-profile-image

  jonge

  Tja wie komt er weer met commentaar waar wij niet om gevraagd hebben.......juist de LTO...
  Als de veeartsen geen apotheek meer hebben, dan is er dus een recept nodig! Reken dan maar dat de veearts voor elk potje even een kijkje komt nemen 16 euro voorrijtarief en dan minimaal 10 minuten .... tja wordt dan wel weer kostenverhogend...reken maar dat LTO dit voor ons kan doorberekenen aan de slachterij of handelaar....toch?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.