412 x bekeken 6 reacties

CDA wil speciale status woonboerderijen

Voormalige bedrijfswoningen in het buitengebied moeten een speciale status in de wet krijgen om te voorkomen dat boeren in de omgeving in hun ontwikkeling worden beperkt.

Dat vindt Tweede Kamerlid Ruud van Heugten (CDA). Hij hoopt dat zijn plan hiervoor snel een einde maakt aan de 'juridische spaghetti' rondom woonhuizen op gewezen boerderijen. Van Heugten presenteert zijn initiatiefnota vanmiddag in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode.

Hij pleit ervoor de bedrijfswoningen voortaan als plattelandswoning te bestempelen, zodat deze door burgers kunnen worden bewoond zonder omringende agrarische bedrijven te hinderen. Dit heeft tevens als voordeel dat de huizen gemakkelijker kunnen worden verkocht, wat nu vaak onmogelijk is met leegstand in het buitengebied tot gevolg.

Milieuvergunning

Kern van het probleem is dat bij de verkoop van bedrijfgebouwen het woonhuis zijn agrarische bestemming behoudt. Voor de milieuwetgeving is echter sprake van een gewone woning, waardoor bedrijven in de omgeving moeilijker een milieuvergunning krijgen. Bovendien mag een niet-boer eigenlijk niet op die plaats wonen, ook al wordt dat door gemeenten, die daarvoor ingewikkelde juridische constructies gebruiken, vaak gedoogd.

Door de woonhuizen een speciale status te geven, kunnen deze problemen volgens Van Heugten gemakkelijk worden opgelost. Hij hoopt dat landbouwminister Gerda Verburg zijn plan overneemt en in de wet verankerd. Het gaat volgens hem om een juridisch doortimmerd voorstel, dat geen politieke problemen zal opleveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Nu blijkt dat CDA heel snel wetsvoorstellen kan maken. Waarom hebben ze dat niet in het kader van Natura 2000 gedaan. Als er ergens iets gerepareerd moet worden, dan is het daar wel.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Het CDA heeft in de jaren 80 een gigantische bok geschoten door de nieuwe burgers op het platteland meer rechten te geven dan de oorspronkelijke bewoners van dat platteland. De nieuwe burgers in oude boerenbehuizing halen geen inkomen van het platteland, dat behalen ze elders. De enorme mobiliteit van deze groep mensen is de natuur en het verkeer niet ten goede gekomen. De onrust door deze mensen op het platteland is niet gering. Vele nieuwe rijken hebben een voormalige boerderij gekocht en er een landgoed van gemaakt. Ze hebben geld en willen er zo weinig als mogelijk voor betalen. De fiscale status van een landgoed helpt hen daarbij flink om het geld op de eigen bankrekening te houden.
  In Winterswijk weten ze het LEI zo gek te krijgen om te verzinnen hoe een landschapssubsidie binnen gehaald moet worden om beter te ontsluiten en de omgeving te onderhouden. De landgoedeigenaren betalen geen WOZ, geen vermogensrendementsheffing, lagere waterschapslasten en moeten als rijken ook nog subsidie uit de EU pot vangen om het landschap te verfraaien en te onderhouden. De oorspronkelijke boeren deden dat erbij. En hebben daarvoor tot aan het begin van deze eeuw nooit één cent voor ontvangen. En zij betaalden wel voor het bezit van de boerderij aan de gemeente, waterschap, belastingdienst.
  Nu de rijken waar blijven jullie met jullie bijdrage. Stelletje mislukte rijken. Bedelaars van het slechte soort: Ikke, ikke en de rest kan stikken. Geen wonder dat ze niet begrijpen wat noaberschap betekent. De landgoederen worden als persoonlijke vakantiehuizen benut. Ze wonen er alleen maar in het weekend én hoeven ook geen recreatiebelasting te betalen zoals de stacaravanhouder deze wel moet betalen.
  Nee, nee, het CDA is er voor de rijken op het platteland en wat minder voor de boeren en tuinders als ze zelf zegt te zijn.
  De dikke PvdA-politici komt dit beleid goed uit. Ze wonen daarom vaak riant. Van de VVD mag je dit verwachten. Dus die zijn politiek in deze recht door zee.
  Het gezegde: Hou jij ze arm, dan hou ik ze dom. Dat gezegde geldt nog steeds. Het komt echter uit een andere hoek.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het gaat er volgens mij helemaal niet om dat omliggende agrariërs niet beperkt worden in hun bedrijfsvoering, maar dat (onverkoopbare) bedrijfswoningen die binnen een stankcirkel (geldend voor burgerbewoning) liggen verkocht kunnen worden. Bewoning van agrarische bedrijfswoningen door burgers heeft geen invloed op de vergunningverlening van een naastliggend agrarisch bedrijf zolang de bestemming 'agrarische woning' gehandhaafd blijft. De problemen voor vergunningverlening ontstaan pas nadat de bestemming 'agrarische woning' op verzoek van de nieuwe bewoners. of bij 10 jaarlijkse herziening van het bestemmingsplan is omgezet in 'burgerwoning'.
  Ik ben benieuwd hoe het CDA denkt dit (bestemmingsplan-technisch) probleem voor de naastliggende agrarische bedrijven gaat omzeilen in haar initiatiefwetsvoorstel.

 • no-profile-image

  Erwin Damen

  Het zou goed zijn als men nu eerst eens de juiste benaming bij de gevoerde afkorting gebruikt gaat worden in de diverse voorstellen. V.A.B. staat voor Voormalige Argrarische Bedrijfslocatie. Echter te pas en te ontpas wordt het gebruikt voor Vrijkomende Argrarische Bedrijfslocatie, wat erg nadelig is voor mensen die zo'n voormalige boerderij al langer op hun naam hebben staan.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Als we nou eens beginnen met het voorkomen van leegstand van tweede bedrijfswoningen!
  En dan moet je bij de basis beginnen: Tweede bedrijfswoning op boerenerf per direct verbieden

 • no-profile-image

  boer

  Mee eens. De natura 2000 gebieden, het niet 'kunnen' optreden tegen de hoge melkquotumprijzen bij monde van Atsma, het waterbeleid, natuurbeleid etc. komt veelal direct of indirect uit de CDA hoek. En nu de boeren CDA bestuurders, vaak rustend agrariers, op leeftijd geraken willen ze hun voormalige bedrijfswoning aan de man kunnen brengen. En de agrarische sector blijft wederom met de brokken achter.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.