Redactieblog

471 x bekeken

Bijna 20 procent meer slachtingen runderen

Het aantal runderslachtingen in Nederland is dit jaar fors hoger dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE). Tot en met de eerste week van juli zijn in Nederland in totaal 337.410 runderen geslacht. Dat is ruim 19 procent meer dan in dezelfde periode in 2008.

Toen werden 283.120 volwassen runderen geslacht. In 2007 waren er 290.152 runderslachtingen in de eerste 32 weken van het jaar. Met de 337.410 slachtingen is het aantal slachtingen terug op het niveau van 2005, toen 336.950 dieren werden geslacht.

De stijging van het aantal runderslachtingen komt volgens Auke de Haan, sectorvoorzitter rundveehandel van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) niet doordat er meer rundvee wordt aangeboden. "Handelaren spreken al lange tijd over het geringe aanbod van slachtkoeien vanuit de melkveehouderij. Het is duidelijk lager dan in het verleden."

De toename komt naar verwachting voor een belangrijk deel door import van slachtrunderen. Vanuit België komen wekelijks tussen de 1.500 en 2.000 runderen om in Nederland geslacht te worden.

Afgelopen twee jaar gingen minder koeien naar de slacht doordat veel melkveehouders extra koeien aanhielden in verband met de hoge melkprijs.

Uit de rundvleesproductieprog­nose van de EU blijkt dat er voor 2009 een productiestijging van geslachte koeien was verwacht van 1,7 procent in de EU. Tegelijkertijd is het aantal koeien in Nederland toegenomen met 4,6 procent. De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkten liggen dit jaar ruim onder die van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.