Redactieblog

12 reacties

'Apotheek bij veearts houden'

Een verbod op de verkoop van diergeneesmiddelen door dierenartsen bedreigt het goede veterinaire netwerk in Nederland.

Dat stellen directeur Rens van Dobbenburgh van dierenartsencoöperatie AUV en voorzitter Ludo Hellebrekers van de dierenartsenorganisatie KNMvD. Om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen, onderzoekt het ministerie van landbouw onder meer of er een verbod op de verkoop van diergeneesmiddelen door dierenartsen moet komen. Hellebrekers: "Voor dierenartsen die gericht zijn op landbouwhuisdieren is de verkoop van diergeneesmiddelen een deel van het inkomen. Als dit wegvalt, zullen de kosten voor een consult stijgen omdat hij daar zijn volledige inkomen uit moet halen. Dit kan tot gevolg hebben dat een veehouder minder vaak beroep op de arts zal doen voor een individueel dier."

"De kwaliteit van de diergezondheid, het dierenwelzijn en volksgezondheid in Nederland komt hiermee in het gedrang", vervolgt Hellebrekers. "Het snel opsporen van zeer besmettelijke ziekten zal dan ook minder snel gaan", vult Van Dobbenburgh aan.

In sommige Scandinavische landen werkt het verbod op de verkoop van diermedicijnen bij veeartsen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Reageer ook op de stelling: Dierenartsen mogen geen geld verdienen aan de verkoop van medicijnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Strijkstra

  De boer is gericht op efficientie en kostenreducering. Dit geldt met name voor de "post" medicijnen. De dierenarts, die teveel voorschrijft, is al snel de klant kwijt. Medicijnen zijn namelijk duur. Dit argument zie ik nergens opduiken. Overigens is het probleem van antibiotikaresistentie veel komplexer als in de pers en de openbare uitingen van de verschillende beroepsvertegenwoordigers opduikt. Het is zeker niet op te lossen door de dierenarts zijn huisapotheek af te nemen. Dan krijg je hetzelfde fenomeen als in Belgie en Denemarken, waar de industrie dan opeens de geneesmiddelenstroom begint te sturen en niet meer de dierenarts. Deze ongedifferentieerde diskussie moet uit de politiek gestuurde openbaarheid weg en het probleem, voor zover het een is, moet door de vakmensen worden opgelost.

 • no-profile-image

  Kristof

  Het is me toch wat, die antibiotica problematiek. Of een dierenarts er mag aan verdienen of niet doet er toch niet toe.
  Een dierenarts die de veehouder in welke tak dan ook kan begeleiden in het terugdringen van het antibiotica en vaccinatie gebruik hoeft niet bang te zijn daar een honorarium/ereloon tegenover te stellen.
  Laat ik het nog anders stellen: saldo is het enige wat de veehouder economisch gezien mag bezighouden. Maak je als dierenarts daar in het onderdeel diergezondheid een goede beurt dan ben je een meerwaarde en die verloning kom je netjes overeen met je klant.
  Die van dobbenmans en hellemans slaan de bal mis.
  Ben je als dierenarts niet capabel om je geld te verdienen zonder verkoop van medicijnen, ga dan in een slachthuis te werk.
  Het scandinavisch model is mij al bekend sinds 1993 en is vooral in Denemarken goed op punt gezet. De lonen liggen daar echter veelal absurd hoog. In Zweden kan je het ook met Staatsveeartsen doen die véél goedkoper zijn echter enkel tussen 9 en 17h. Deuhhhhh voor de melkveehouder.
  Geen paniek, kalm blijven is de boodschap en ondertussen blijft een deel van mijn inkomen de verkoop van medicijnen( al is dat beperkt)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  het antibiotica gebruik wordt juist aangewakkerd door de managment cultuur van de groter wordende bedrijven, het maakt niet uit door wie ze verstrekt worden maar juist door wie ze toe passen. dus steek je hand in eigen boezem

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Laat de veearts aub doen waar die voor geroepen is en zich niet bezig houden met zich rijk rekenen met het verkopen van zijn eigen voorgeschreven medicijnen. Er is mij al vaker gevraagd door hun waar ik mijn wormmiddelen etc haal. Doe ik te weinig zaken met ze dan hangen ze me aan de hoogste boom. Ook het gezondheidcertificeringswerk wat bij de monepolist "gezondheidsdienst voor dieren" ligt zou vrij gegeven moeten worden.

 • no-profile-image

  Ronald van Giessen

  Met dreigementen bereik je het tegenovergestelde. Kom met oplossingen! De KNmVD is nauwelijks bij machte zaken te regelen of proactief op te treden met gezag naar/voor haar leden. Het diergeneesmiddelenverhaal, certificering van praktijken loopt al jaren! Er zijn de nodige goede voorbeelden van DAP's die het prima doen.
  Nu verklaart LTO zich ook nog tegenstander van verkoop van diergeneesmidelen door dierenartsen: alsof de zwarte piet alleen bij de dierenarts ligt!

 • no-profile-image

  Ad Brok

  Niet aankomen.
  De gezondheidszorg voor dieren is al beter als die voor mensen, De dierenarts hoef je maar te bellen en hij is er. Dat is met de huisarts wel anders. Dus laat hem ook de medicijnen maar verzorgen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De "dierenartstencoöperatie AUV" heeft de hoogste boete aan zijn broek hangen die de Nederlandse Mededingsautoriteit ooit heeft gegeven. Totaal ongeloofwaardig die club, alleen maar belang bij een zo groot mogelijke omzet en winst voor hun leden , de aangesloten dierenartsenpraktijken.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Misschien gaan veel veehouders daar heen voor en wat aantrekkelijkere prijs? er zit soms wel 75% winst op!

 • no-profile-image

  Erwin

  Er zou eerst eens gekeken moeten worden naar precies "welke" Dierenartsen zoveel medicijnen voorschrijven.......
  Het gerucht gaat, dat slechts een 5% van de dierenartsen die werken in de landbouwhuisdieren zorgen voor een 80% van het antibiotica-gebruik.......dat geeft toch te raden!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen lijkt me het goede zaak dat de dierenarts die de medicijnen voorschrijft ze niet verkoopt aan de veehouder.

 • no-profile-image

  klaas

  Dat principe moet je is in de bankwereld, met z'n bonuscultuur, voorstellen.
  Vanachter een Haagsburo is het misschien hot om leuke ideetjes te lanceren; die het goed doen in de publieke opinie, maar de gemiddelde veehouder krijgt hierdoor elléén maar nog meer taken. Hier zit de sector niet op te wachten.

 • no-profile-image

  linda

  25 jaar geleden hoorde ik al van de kreet: DIERENARTS is MONTEUR VAN DE BIO-INDUSTRIE. En eindelijk, nu de Partij voor de Dieren in het parlement zit sijpelt het bewustzijn door dat men met deze dolgedraaide ziekteverwekkende dieronvriendelijke vleesfabrieken op de verkeerde weg is.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.