Redactieblog

2771 x bekeken 2 reacties

Alterra: twee sierkippen met symptomen het Geel

De vogelziekte het Geel, Trichomonas gallinae, kan mogelijk ook kippen besmetten. Dat zegt onderzoeker Hugh Jansman van onderzoeksinstelling Alterra van de Wageningen UR.

”Gisteren hebben we twee meldingen gehad van sierkippen die zijn doodgegaan. Ik heb de dieren nog niet gezien, maar op basis van de beschrijving constateer ik dat de symptomen van de dieren heel karakteristiek zijn voor de ziekte.” De meldingen over sierkippen kwamen onafhankelijk van elkaar binnen. Naar verwachting kunnen de kippen op korte termijn onderzocht worden op Trichomonas gallinae.

Trichomonas gallinae, ook wel het Geel, is een parasiet die problemen veroorzaakt in de keel van vogels. Na besmetting ontstaat een geel abces in de keel, waarna ze sterven door verstikking of verhongering. De ziekte komt in een milde vorm voor bij ongeveer de helft van de duiven in Nederland. ”Maar het lijkt erop dat er nu een nieuwe vorm van de ziekte heerst”, aldus deskundigen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren en Alterra voorzien dat er onder normale omstandigheden geen gevaar is voor de commerciële pluimveehouderij. Volgens de literatuur kunnen kippen niet geïnfecteerd worden en wordt de ziekte bij kalkoenen slechts incidenteel gevonden. ”De overdracht gaat hoofdzakelijk van moeder op kuiken via het voeden. Hierdoor is het risico dat pluimvee wordt besmet door wilde vogels zo klein dat er geen reden is voor aanvullende maatregelen”, aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren.

In Duitsland zijn duizenden vogels doodgegaan door de ziekte. In Nederland is het recent ook meermaals vastgesteld bij dode vogels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karin

  Dit is niet nieuw. Al in de jaren negentig was onder dierenhouders bekend dat (sier)kippen deze ziekte kunnen krijgen en kwam deze ziekte regelmatig bij duiven voor. Dat er nog geen wetenschappelijke publicaties over waren, zegt dus niets; er is blijkbaar nooit goed onderzoek naar gedaan.

 • no-profile-image

  Bianca

  Na aanleiding van het artikel mail ik u bij deze en heb ik een vraag, ik hoop dat je mij verder kunt helpen.
  Wij hebben 1 Brahma en 2 zijdehoenders.
  Nu zag ik dat de snavel van de Brahma iets open bleef staan. Ik heb hem daarom gepakt en zag dat er een bultje in de snavel zat. Ik heb heel internet afgesnuffeld, maar ik kom er niet echt uit wat de kip nu heeft.
  Ik weet dus niet wat ik er tegen kan doen.

  Ik heb een duidelijke foto gemaakt maar kan deze niet als bijlage mailen.

  Ze heeft volgens mij verder nergens last van. Ze eet en drinkt gewoon. Misschien dat ze iets meer drinkt.... maar dat weet ik niet zeker. Het is niet echt heel hard je kunt het iets induwen maar niet veel. roze / geel van kleur.
  Alvast bedankt,

  Groetjes Bianca

  P.s. ik las iets over de pokken (difterie) maar daar heb ik mijn twijfels over, ik las dat je met jodium dit eventueel aan kon tippen maar omdat ik niet zeker weet of ze de pokken heeft weet ik niet of het schadelijk is als ik de bult met jodium aantip.

Of registreer je om te kunnen reageren.