Redactieblog

1 reactie

Afzetkosten pluimveemest dalen

De afzetkosten voor pluimveemest zijn opnieuw gedaald. Pluimveehouders betalen rond de 5 euro per ton mest om deze af te voeren. In 2007 was dat nog 40 euro per ton.

Dat blijkt uit een rondgang langs handelaren in pluimveemest. De prijzen die pluimveehouders moeten betalen variëren tussen de 0 en 10 euro, afhankelijk van de kwaliteit van de mest. "Alleen in uitzonderlijke gevallen gaat mest van zeer goede kwaliteit voor 0 euro weg", aldus een handelaar.

Het prijsniveau voor mengmest die wordt afgezet in de akkerbouw ligt rond de 14 euro per ton. In het akkerbouwgebied ligt deze prijs iets lager, omdat de mest direct het land op kan.

De mestafzetkosten zijn voor pluimveehouders zeer laag in vergelijking tot eerdere jaren. Sommige handelaren spreken van het laagste prijsniveau ooit. In 2007 betaalden pluimveehouders nog 40 euro per ton.

Pluimveemestverbrandingscentrale

De daling wordt veroorzaakt door de pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk, in combinatie met de goede export en de vraag door de akkerbouw.

"Ik heb het idee dat de regeling van DEP, dat pluimveehouders een premie krijgen als ze goede mest leveren, een positief effect heeft. Dit zorgt voor dalende afzetkosten", aldus Harry Ketels van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "Ook het goede weer draagt bij. Hierdoor kan veel mest uitgereden worden." De export van pluimveemest loopt eveneens goed. De vraag is groter dan het aanbod.

Eén reactie

  • no-profile-image

    harm

    In het kort komt het er op neer dat de pluimveehouderij haar problemen zelf oplost. Mest en ammoniak zijn niet meer het probleem. Welke stok zal men zoeken om met te slaan!!! oja: fijnstof!!!!
    Ook daar hebben wij wel een antwoord op.
    Blijft de vraag of het stelsel van dierrechten nog wel gehandhaaft kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.