Redactieblog

8 reacties

Actievoeren ligt ons niet

DDB en NMV praten met hun leden over nieuwe melkacties. In een vergaderzaaltje met gelijkgestemden misschien een leuk onderwerp. Maar onhaalbaar in ons land.

Begrijp me goed, ik keur acties niet af. Heb zelfs grote waardering voor DDB en NMV dat ze steeds weer op de barricaden willen. Ze doen wat vele leden van de LTO verwachten: de noden van de boer publiek maken.

Toch werkt het niet. De Nederlandse boer is geen actievoerder. Wij zijn vergaderaars, en zitten bij de LTO. Of criticasters, die nergens bij zijn aangesloten, maar wel steeds de mond open hebben over wat anderen fout doen. Dat is de grootste groep. Mopperen aan de keukentafel, niet meepraten met de LTO en thuisblijven bij acties.

Slechts een klein deel is echt actiebereid. Dat hebben we de vorige keren gezien. De actie bij de zuivelfabrieken eindigde zelfs in een veldslag tussen boeren onderling. Een dieptepunt in de belangenbehartiging.

Daarom zie ik niets in acties. De enige actie die resultaat kan hebben is die van FrieslandCampina. Die zou de levering van consumptiemelk – slechts een procent of tien van de totale omzet – even stil moeten zetten. Binnen de kortst mogelijke tijd zouden de schappen leeg zijn. Reken maar dat supermarkten en consumenten zich dan realiseren dat er wat moet gebeuren met de melkprijzen.

Ik zou FrieslandCampina graag willen uitnodigen hier eens over na te denken. Grote ondernemingen als Unilever gingen hun voor met het stoppen van leveringen van merkproducten. Deze werden later hervat en partijen toonden zich 'tevreden'.

Durven jullie niet, boerenbestuurders van FrieslandCampina?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Gert, divident Ahold : 2003 t/m 2006 = 0%, 2007- 2008 = 2,25%. Heb je nog een andere suggestie??

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Wij zijn op vakantie in het Zwarte Woud in Duitsland geweest en daar werd op een bizondere manier aan de burgers en toersten kenbaar gemaakt wat de melk prijs van tegen woordig is, daar heeft Jan met ook geen weet van hoe schandalig deze prijs is.Op de balkons geen bloem bakken met bloemen maar spandoeken met de tekst dit jaar geen bloemen we kunnen het niet meer betalen met een melk prijs van 23 cent we hebben minstens 40 cent nodig. En overal waar keek zag je aanhangwagentjes met kustkoe en dezelfde boodschap er op. Wij als boeren hebben hieromtrent leuke dicussies gehad.Zij hadden geen idee dat onze melkprijs net zo slecht was.

 • no-profile-image

  willem

  Ik heb net in Frankrijk de resultaten van een onderzoek naar de marges van de diverse acteurs in de melksector gezien. De melkveehouder krijgt van houdbare melk nu ongeveer 25% (dat was jarenlang ongeveer 35%) de grootwinkelbedrijven pakken ongeveer 15% (dat was heel lang ongeveer 25%), de industrie pakt nu rond de 50% (dat was altijd rond de 35% !!). Wie houdt wie voor de gek. FC zal vooral niet stoppen met leveren aan de grootwinkelbedrijven. FC maakt immers de grootste marge.

 • no-profile-image

  Boerin

  Nee vergaderboer, dit zullen ze nooit gaan doen. Misschien als hun boeren dit massaal zouden gaan eisen. Dit gebeurt niet want boeren zijn nu ook altijd nog zeer verdeeld. Ze denken allemaal, ik red het nog net, maar mijn buurman gaat hopelijk failliet.

 • no-profile-image

  gert

  Nog een suggestie voor actie,verkoop de helft van je aandelen of obligaties FrieslandCampina en koop daar aandelen Ahold voor terug,zo krijg je toch nog een deel van de winst die op de zuivelprodukten gemaakt wordt

 • no-profile-image

  derk

  Het is toch al langer duidelijk: boeren zijn niet eensgezind, ze beconcurreren elkaar liever kapot. Op zich kan dat bij meer marktwerking horen, alleen passen daarbij geen (historisch opebouwde) toeslagrechten. Voorbeeld: Boer A met 1 milj. quotum beurt ca. 35-40000 euro aan toeslagrechten. Boer B met 400 ton beurt ca. 15000 euro. Verschil = ruim 20000 euro. Conclusie: bij een langdurig te lage melkprijs houdt boer A het langer vol, met dank EU-subsidie. Daarom moeten toeslagrechten zo gauw mogelijk worden afgeschaft. Dan pas hebben we echte concurrentie en dan pas blijven de uitblinkers over.

 • no-profile-image

  gert

  Lekker sfeertje daar op het platteland in fryslan als jullie elkaar het failliet gunnen . Lang leve het gemoedelijke en saamhorige friese platteland.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vergaderboer, wat een onzin. De supermarkten zullen hun consumptiemelk en misschien ook direct de toetjes elders vandaan gaan halen. Kun je voor nog minder geld proberen je handel opnieuw in de schappen te krijgen. Zo exclusief is melk niet dat er geen andere leverancier is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.