Redactieblog

260 x bekeken 6 reacties

Zorgelijke melkprijzen

De melkprijzen zijn op twee manieren zorgelijk. Ten eerste zijn ze veel te laag en ten tweede zijn de verschillen tussen de coöperaties te groot.

Neem drie gemiddelde melkprijzen over het eerste half jaar van 2009. Cono komt met 26,16 cent, FrieslandCampina met 23,83 cent en DOC met 21, 98 cent. De eerste en de laatste zijn voorschotprijzen, die van FrieslandCampina de garantieprijs.

Grote verschillen. Zorgwekkend. Tussen Cono en DOC bedraagt het verschil maar liefst meer dan vier cent. Opmerkelijk. Het zijn beide coöperaties, die de melkprijs met kaas moeten verdienen. Verschillen zullen er altijd zijn, maar een verschil in uitbetaling van tegen de twintig procent valt niet meer te begrijpen. Ik vraag me weleens af hoe de besturen van de coöperaties hier op reageren. Wat moet een DOC-bestuurder zijn leden vertellen? Dat het eens beter zal worden? Daar kan het lid weinig mee. Hij beurt bij een veel te lage melkprijs ook nog meer dan vier cent minder dan zijn collega’s. Dat is niet meer acceptabel.

Zorgelijk is ook de melkprijs van FrieslandCampina. Bijna 2,5 cent lager dan de Cono. De leden van FrieslandCampina in Noord Holland zullen met jaloerse blikken naar hun buren kijken, die van hun kleine coöperatie Cono zoveel meer voor dezelfde melk krijgen.

FrieslandCampina maakt hiermee niet waar wat voorzitter Wantenaar bij de start van de nieuwe coöperatie zei: wij betalen de hoogste melkprijs uit. De directie laat voorzitter Wantenaar en zijn bestuur lelijk in zijn hemd staan. FrieslandCampina brengt dit eerste jaar niet wat we verwachtten. Dat is de naakte waarheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan

  Waar blijft dan de macht van de coöperatie in deze mallemolen? Die is ons voor de fusie wel beloofd. We zouden als FrieslandCampina meer macht in de markt hebben. Wat blijkt daar nu van? Niets. Zijn we dan echt belazerd door de besturen? En, dezelfde vraag als vergaderboer, waarom zwijgen de besturen? Wij hebben er toch recht op te weten waarom het misgaat, en waarom de verwachtingen niet uitkomen?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Je moet zelf eerst voor de gek gehouden voor dat je het gelooft. Ik zag dit allang aan komen, helaas om dat ik beet werd genomen. De mooie verhalen voor de fusie waren er alleen maar dat de leden niet gingen lopen. Helaas dit is triest en met grote gevolgen vor de hele melkveehouderij. De boer is of wordt de slaaf van de samenleving! Hij moet alle melk aan die cooperatie leveren en moet maar afwachten wat hij ontvangt, dus wat er overschiet! Dit zijn de woorden van de bestuurders!

 • no-profile-image

  kees quota

  Juist vergaderboer.
  Friesland Campina meldt nog steeds op hun site: "

  Wij hebben meer dan 130 jaar duurzame zuivel op onze naam staan.
  Bij elke stap in de zuivelketen geven onze 16.000 leden-melkveehouders en 21.000 medewerkers blijk van hun deskundigheid. Wij streven voortdurend naar het verbeteren van onze prestaties. Innovatie, leiderschap en ondernemerschap zijn kenmerkende eigenschappen voor ons handelen. Onze klanten en consumenten staan voor ons centraal. Hierdoor zijn we in staat om onze eigenaren, de leden-melkveehouders, goede financiële resultaten te bieden zonder de balans tussen natuur, mensen en ons bedrijf uit het oog te verliezen.

  En maar pleiten voor nog meer melk.
  Zuivelindustrie ontwaak uit uw slaap en pleit voor het belang van uw leden !!!

 • no-profile-image

  boer

  Precies hetzelfde beeld bij de varkens. Vion beweert voor de beste prijs te gaan, maar heeft dat ook nooit waar gemaakt en alle vionleveranciers blijken een lage prijs zomaar te pikken. Het verschil is echter dat er bij vion totaal geen boerenbestuurders meer zitten. Ook bij de varkensprijzen zijn verschillen van 20% geen uitzondering. Bij leveringen naar duitsland lopen deze verschillen nog meer op.

 • no-profile-image

  de leeuw

  In het artikel wordt alleen nog maar de melkprijzen in Nederland beschreven. Stap je over de grens dan krijgen de Belgische melkveehouders van hun supermarkten een bonus op de melkprijs. De Franse melkveehouders van hun regering een toeslag. En de Duitse melkveehouders eensgelijks een premie op de melkprijs. Zelfs in de VS worden, door President Obama gepromote, inzamelacties en benefitconcerten gehouden. Om met de opbrengst daarvan de melkveehouders in de VS te ondersteunen. Hoezo wereldmarktprijs. Die bestaat dus nu niet meer met al die extra bonussen, premies, toeslagen en ondersteuning per land afzonderlijk. Zodoende worden vandaag de dag in Europa en nu ook in de VS verschillende prijzen voor de boerderijmelk uitbetaald. Tel daarbij op de invloed van de schommelimgen op de valutamarkten die de melkprijs ook nog eens beïnvloeden. En een wereldmarktprijs als eenheidsprijs voor boerderijmelk is momenteel ver te zoeken. Het hele huidige melkprijzencircus lijkt me eerder ontaard in een dolgedraaide mallemolen. Ben daarom ook benieuwd wanneer die mallemolen eens zal worden stop gezet. Tot die tijd zijn volgens mij onze melkcoöperaties helaas genoodzaakt om in diezelfde mallemolen mee te draaien.

 • no-profile-image

  Gert

  Wat mij het meest verbaast is dat de besturen zwijgen als het graf. Ze laten alles over aan LTO en NMV. Siemjan Schenk en Sieta van Keimpema staan op de bres. En ons verlengstuk, de coöperatie, zwijgt. Waar zijn onze strijdbare bestuurders? Ze staan vooraan als er fusies worden aangekondigd. Ze verdijenen van de aardbodem als er problemen zijn. Zwak, heel zwak van deze duurbetaalde bestuurders.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.