3 reacties

Verburg versoepelt verzamelregels weidelammeren

Na aandringen van de Tweede Kamer gaat landbouwminister Gerda Verburg toestaan dat weidelammeren die op een markt zijn verzameld, terug het land op mogen.

Nu moeten ze naar het slachthuis. Voorwaarde is wel dat de sector hiervoor zelf met een kwaliteitssysteem komt en kan aantonen dat het goed omgaat met de nieuwe regels voor elektronische identificatie en registratie (I&R).

Dat bleek vandaag tijdens een debat. Omdat het I&R-systeem pas op 1 januari volgend jaar ingaat, verwacht Verburg de verzamelregels niet eerder dan halverwege 2010 te kunnen versoepelen. Voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond Van Handelaren In Vee (NBHV) zegt in een reactie blij te zijn met de toezegging, maar stelt dat haast is geboden; het seizoen voor weidelammeren begint in mei. "Als de regels pas in oktober worden aangepast, zijn we weer een jaar verder."

In het overleg tikte de Kamer Verburg op de vingers, omdat zij zonder overleg met de sector per 1 juli nieuwe normen heeft ingevoerd voor de stahoogte van vee tijdens transport. De minister gaf toe dat dit wel had moeten gebeuren, maar stelde tevens dat het vooral om een verduidelijking van bestaande regels gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  liesbethklok@hotmail.com

  Volgens mij weten sommige niet wat de kosten zijn.Voorlopige kosten €3 per ooi per jaar, dus niet eenmalig maar elk jaar. dus bv. 100 ooien=€300.en dan het individueel aan en afmelden. Waarom kunnen ze niet hetzelfde systeem gebruiken net als bij de koeien en de IDR-online. Dan betaal je €0,85 per jaar per beest.Wat gaat Verburg en de rest doen met de €2,15, ik weet het wel wormenkwekerijen opzetten en de PVDD verder op de kaart zetten .Veerman is toch ook naar natuurmonumenten gegaan.

 • no-profile-image

  gert

  Zo wordt I&R bij schapen er weer doorgedrukt !! en de boeren op kosten gejaagd !

 • no-profile-image

  liesbethklok@hotmail.com

  Pure chantage om E.I&R in te voeren. laat de minister of andere belanghebbende eerst zorgen dat alle lidstaten gegevens met E. I&R kunnen uitwisselen.Alle eu lidstaten hebben een ander systeem. Om een lam naar een ander eu land te laten gaan , gaan ze onnodig nog een e.nummer in. Totale waanzin zijn deze kosten!Zorg er eerst voor dat alle landen hetzelfde systeem gebruiken.Ik schaam mij ervoor dat ik lid ben van l.T.O. stelletje hielelikkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.