Tegenslag met Westerschelde-plan

Het kabinet moet snel alle twijfels rondom de derde verdieping van de vaargeul van de Westerschelde wegnemen.

Dat vindt Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA). Gisteren besloot de Raad van State dat de geul voorlopig niet mag worden verruimd wegens onzekere effecten op de natuur. De Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming hadden om een schorsing van een door landbouwminister Gerda Verburg verleende vergunning gevraagd. Beide organisaties vrezen dat door de geplande werkzaamheden de natuur in het gebied wordt aangetast. De voorgestelde herstelmaatregelen schieten volgens hen te kort.

Verburg slaagt er onvoldoende in aan te tonen dat dit niet het geval is, oordeelt de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak, later dit jaar, mag er daarom niet worden gebaggerd. Een woordvoerder van Verburg meldt dat zij de uitspraak nog bestudeert. Koppejan hoopt dat dit niet te lang duurt en dat de werkzaamheden snel van start kunnen.

De verdieping maakt deel uit van de Schelde-verdragen tussen Nederland en Vlaanderen en is bedoeld om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Over de twee eerdere verdiepingen is grote commotie ontstaan. Om de daarbij aangetaste natuur te compenseren, had Verburg voorgesteld de Hertogin Hedwigepolder onder water te zetten. Na onder grote druk te zijn gezet door de regio en de Tweede Kamer ziet zij daarvan af.

Koppejan, de voortrekker van het verzet destijds, is niet bang dat het ontpolderingsplan opnieuw uit de kast wordt gehaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.