Redactieblog

237 x bekeken 1 reactie

Regels stahoogtes nog niet van tafel

De beleidsregels voor de stahoogtes van dieren tijdens veetransport zijn nog niet van tafel. Dat zegt het ministerie van landbouw in reactie op berichtgeving van LTO Nederland.

"De conclusie dat de regels van tafel zijn, is te kort door de bocht", zegt een woordvoerder van LNV. "Het ministerie heeft wel met LTO en de veetransporteurs afgesproken dat er voorlopig niet gecontroleerd zal worden op de ruimte boven de dieren in de vrachtwagen. Tegelijkertijd is een overleg gaande waarin wordt gekeken welke regels geschrapt kunnen worden, welke regels blijven bestaan en welke regels aangepast moeten worden."

De beleidsregels dierenwelzijn voor de stahoogte van dieren geeft aan dat per 1 juli minimaal 30 centimeter ruimte boven de varkens moet zijn tijdens het transport. Voor schapen, geiten en runderen geldt een ruimte van 20 centimeter.

Door deze regelgeving is een groot deel van het wagenpark van de veetransporteurs niet meer bruikbaar. Hierdoor zouden ook de kosten van het diertransport fors stijgen.

Landbouwminister Gerda Verburg had eerder al in de Tweede Kamer aangegeven dat de beleidsregels voor het transport iets te voortvarend waren. LNV en LTO verwachten binnen een maand met praktijkwaardig voorstel te komen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    stan de boer

    Laten we vooral weer geen dingen invoeren die het dierenwelzijn verbeteren als dat mogelijk negatieve effecten heeft voor de economie! lang leve de economie! Weg met de ethiek! Voor de duidelijkheid, dit is cynisch bedoeld! wat zijn we weer a-sociaal bezig hier. Geld is elke keer weer belangrijker dan welzijn voor zwakkeren. En dat noemt zich een beschaafde samenleving?

Of registreer je om te kunnen reageren.