Redactieblog

234 x bekeken

Praktijkproef met nieuwe vergistingsmethode

Bij de vergistingsinstallatie van de maatschap Natuurenergie Onstwedde wordt een praktijkproef begonnen met een nieuwe vergistingstechniek.

Met de techniek, die ontwikkeld is door Zeagas, moet de vergister meer rendement kunnen realiseren.

"Het gaat eigenlijk om een vrij eenvoudig proces dat we na het vergistingsproces inzetten. Met een speciale thermische behandeling kunnen we de benutting van de grondstoffen met 9 tot 15 procent verhogen. Daarnaast kan met deze techniek ook gas gewonnen worden uit producten die minder goed vergisten, zoals natuurgras", legt Jan van den Broek van Zeagas uit. In het proces wordt de digestaat ook gehygiëniseerd en worden er mineralen uitgehaald, die gebruikt kunnen worden als kunstmestvervangers.

"De techniek is binnen een tot twee jaar terug te verdienen", voorziet Van den Broek. Hoe het systeem precies werkt wil Van den Broek niet zeggen. "Hier rust patent op. We hebben het in laboratoriumopstelling getest, maar nog niet in de praktijk. Dat gaat nu gebeuren."

Maatschap Natuurenergie Onstwedde is een samenwerkingsverband tussen vijf agrariërs die sinds 2007 een vergistingsinstallatie met een capaciteit van 550 kilowatt hebben. De warmte die vrij komt uit de vergister wordt gebruikt om een pluimveestal te verwarmen.

Burgemeester en wethouders van Stadskanaal willen 25.000 euro beschikbaar stellen voor de proef. De gemeenteraad neemt hier een van deze maand een besluit over.

Of registreer je om te kunnen reageren.