Redactieblog

5 reacties

Onrust over dode koeien na blauwtongvaccinatie

Een team van experts van de Gezondheidsdienst voor Dieren en vaccinproducent Merial onderzoekt morgen de dood van vijf koeien op een melkveebedrijf in Heeg.

De dieren stierven enkele dagen na de vaccinatie tegen blauwtong. Melkveehouder Cees van der Tol vreest een link. "Ik zeg niet dat het van het vaccin komt. Ik constateer alleen dode dieren na de vaccinatie. Het kan aan het vaccin liggen, maar ook aan de stress tijdens de vaccinatie", aldus Van der Tol. Volgens de boer zijn bij twee andere bedrijven ook respectievelijk 10 en 4 koeien dood gegaan in de week na vaccinatie.

"De koeien hadden luchtwegproblemen", vertelt dierenarts Inge Hens van Dierenartsenpraktijk Sneek. "Mogelijk spelen mestgassen uit de put hierbij een rol, omdat dit de enige dieren waren die op stal stonden." Metingen wijzen uit dat er geen verhoogde concentraties waren. "Ik heb ook geen mest gemixt", aldus Van der Tol. Op een van de koeien werd sectie uitgevoerd. "Hieruit is nog geen duidelijke doodsoorzaak aan te wijzen", aldus Hens.

Directeur Erik Pieke van vaccinproducent Merial neemt de zaak serieus. "We onderzoeken de zaak. De kans dat het vaccin de doodsoorzaak is uiterst klein. Het vaccin is bij miljoenen dieren in Europa gebruikt, zonder enig signaal van deze bijwerkingen."
Blauwtongspecialist Piet Vellema van de GD reageert: "Bijwerkingen bij een vaccin kan. In theorie kan een dier acuut sterven na vaccinatie. Dan is er echter wel sprake van een uitzonderlijke situatie, zoals een sterk vervuilde naald. Een allergische reactie op de hulpstoffen van een vaccin worden meestal binnen een uur na vaccinatie zichtbaar en niet na een paar dagen. Reactie op een dood virus zoals in dit vaccin komt vrijwel niet voor."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Stuur die 10 Eindhovense huisartsen daar maar op af. Hun diagnose zal ongetwijfeld zijn : De Stal Is Te Groot.

 • no-profile-image

  brabander

  Ik begrijp sowieso niet, dat er nog iemand is die zomaar wat domme kletspraat durft te verkopen jegens zo'n belangrijke beroepsgroep in onze samenleving, nl. de huisartsen. Het zijn toch juist deze mensen die als eerste geconfronteerd worden met de schadelijke gevolgen bij de mens door die overconcentratie van dieren in bepaalde delen van de provincie N.Br. In dit verband raad ik U allen aan het Brabants Dagblad pagina 15 van vandaag te lezen.

 • no-profile-image

  kempenboer

  Sinds de IBR campagne vertrouw ik eigenlijk geeneen vaccin meer 100%. Deze nieuwe vaccins zijn wel erg snel ontwikkeld en kunnen gewoon niet 100% getest zijn. Los van de vaccins is het enten van alle dieren in een groep met één naald ook gevaarlijk voor bijv. een bvd besmetting (acute) bij verstikking zou je kunnen denken aan trombose (entreactie)

 • no-profile-image

  boerin

  Heel veel sterkte toegewenst Cees. Je hebt laten enten om zieke en dode koeien te voorkomen. Nu heb je dubbel kosten en je bent de dieren kwijt.
  In het belang van alle boeren is het belangrijk om de oorzaak te weten. Dan is er in ieder geval nog wat van geleerd.
  Enten IS NIET zonder risico.

 • no-profile-image

  veehouder

  een domme opmerking paul.
  Het is natuurlijk erg vaag dat dit gebeurt,we zullen maar hopen dat de waarheid boven tafel komt.
  Denk dat sommige veehouders weer terug denken aan de IBR vaccinatie...........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.