Redactieblog

197 x bekeken

Nieuw griepvirus aangetroffen bij medewerkers Canadees varkensbedrijf

Bij medewerkers van een varkensbedrijf in Canada is een nieuw griepvirus vastgesteld.

Dat meldt het Canadese centrum voor volksgezondheid. Het gaat om een griepvirus dat een mengsel is van humane en varkensgriep H3N2. Het virus is niet verwant aan de Mexicaanse griep H1N1.

De twee medewerkers van een zeugenbedrijf in Saskatchewan vertoonden geen ernstige ziekteverschijnselen en zijn inmiddels hersteld. Een mogelijk derde geval wordt onderzocht.

Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat het risico voor de volksgezondheid beperkt is. Volgens de Canadese minister van volksgezondheid Leona Aglukkaq zijn mensen die de reguliere griepprik gehad hebben minder gevoelig voor het nieuwe griepvirus. Ook de varkensgezondheid en de voedselveiligheid is niet in gevaar.

Bob Harding, voorman van de Canadese varkenssector, is bezorgd over de marktsituatie voor Canadese varkens. "De markt kan de vondst van het nieuwe virus verkeerd interpreteren en denken dat er een probleem is met de varkens. Dat is echter niet het geval. Het is een volksgezondheidkwestie."

Sinds de uitbraak van H1N1 worden in Canada en de Verenigde Staten mensen en varkens getest op griep. Hierdoor kwamen deze gevallen aan het licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.