Redactieblog

449 x bekeken 13 reacties

LTO-bestuurder Brink de kluts kwijt?

Lees en verbaas u. Henk Brink, vice-voorzitter van LTO Noord, schrijft in het LTO-blad dat verbreding van agrarische bedrijven steeds belangrijker wordt. Terwijl cijfers het tegengestelde uitwijzen.

Is Brink de kluts kwijt? Het CBS publiceerde dat het aantal bedrijven met een neventak in 2008 fors is gedaald. Over de gehele linie. Soms meer dan dertig procent. Zoals natuurbeheer, stalling van goederen als caravans, pensionstalling voor paarden, loonwerk, minicampings en agrotoerisme. Geen kattenpis, die daling! Alleen het aantal bedrijven dat zelf producten verwerkte en de zorgboerderijen namen toe met vijf procent. Niet uitbundig.

Hoe komt zo'n Brink dan tot zijn uitspraak? Hij is portefeuillehouder Verbrede Landbouw van de LTO. Kent hij zijn zaakjes niet? Het lijkt er op. Geconfronteerd met de cijfers verdedigt Brink zich zwak. "Ik heb niet de indruk dat het zo sterk daalt", zegt hij. En: "Het hobbymatige gaat er langzamerhand af. Dan worden het zelfstandige bedrijven". Zeker, meneer Brink. Maar dan zijn het toch geen neventakken meer? En heeft u cijfers om uw veronderstelling te onderbouwen?

Kennelijk niet. U wekt de indruk dat u uw portefeuille niet beheerst. U wekt valse verwachtingen, in een tijd waarin boeren elke strohalm om het inkomen te verbeteren aangrijpen.

U wenst ook uw lezers nog een prettige vakantie. Niet erg fijngevoelig in een tijd dat veel boeren de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Vakantie is er dan niet bij.

Voor u is het wel goed dat u even weggaat. Even het hoofd opruimen. Zodat er ruimte komt voor kennis van de inhoud voor uw portefeuille. Wel belangrijk voor een bestuurder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Ik heb niks tegen LTO-bestuurders, maar ik vindt deze uitglijder van de heer Brink toch wel heel erg. Vooral omdat de gegevens beschikbaar zijn. Hoe kan het dat de LTO er niet in slaagt frisse, deskundige jonge bestuurders aan te trekken? Een organisatie betaat bij de gratie van het vertrouwen, die je in de leiding hebt. Bij de LTO wordt dat toch wel een probleem. Zou men dat zelf ook onderkennen? Er moeten toch 'verse' bestuurders zijn te vinden, die de oudere garde van het pluche duwt. Want als LTO-lid voel ik me niet gelukkig met de huidige leiders. En dat, terwijl ik zeker lid wil blijven van diezelfde LTO

 • no-profile-image

  willem

  weet je wat ik heel erg vind? in een zaal met 800 (jonge) melkveehouders zitten waarvan er slechts een (1) zijn kostprijs kende. bestuurders de maat nemen omdat ze de laatste CBS-cijfers niet kennen, vind ik dus nogal 'makkelijk'. Brandt er nu ergens wat af omdat deze cijfers (nog) niet in het hoofd van de bestuurder zitten?

 • no-profile-image

  Fred

  Moeten we de bestuurders soms beter belonen? Voor het geld dat ze nu krijgen kun je ook geen kwaliteit verwachten. Je doet het nooit goed en bent dag en nacht bezig. Ik zou tenminst niet graag bestuurder van de LTO willen zijn. Ze worden zeker niet gedragen door de leden. Sieta van Keimpema wel. Maar dan door een handjevol en daar schiet je ook niets mee op.

 • no-profile-image

  Rancune

  Ook hier oud zeer Willem? Of bevalt haar mening jouw niet?

 • no-profile-image

  Welke

  Welke kostprijs ? De enige echte telt ook de kosten van grond en quotum, ook die "geërfd" is bij de bedrijfsoverdracht. En niet te vergeten alle arbeid van boer, gezin en opa. Wie echt telt had nooit van die absurde prijzen betaald voor grond en quotum. Ik zat ook in de zaal, maar even een goed antwoord geven op deze toch wat ongenuanceerde vraag is niet eenvoudig. Grappig trouwens dat Willem zich eerst ergert aan het "op de persoon spelen" en een zin later het zelf doet. Erg hypocriet natuurlijk.

 • no-profile-image

  Kasper

  Een bestuurder behoort zijn dossiers te kennen en een melkveehouder zijn kostprijs. Wie hier anders over denkt zit op de verkeerde plek. Jonge boeren, die de kostprijs van melk niet kennen, kunnen beter stoppen. In de toekomst ishet meer dan ooit nodig. Hooe moet je een kostprijs verlagen als je niet weet hoe hoog die is? En hoe kun je beoordelen of een investering verantwoord is? Misschien is deze recessie wel goed voor de landbouw. Het kaf wordt van het koren gescheiden.

 • no-profile-image

  Dirk

  Waarom zou je een bestuurder niet de maat mogen nemen, Willem? Ze kiezen er toch voor om de eerste viool te spelen? Als de tonen dan vals zijn, mag dat best gezegd worden. Dat moet zelfs. In dit geval van Henk Brink zeker. Boeren kiezen op zijn advies misschien voor verbredeing, terwijl cijfers al hebben aangetoond dat het geen goede oplossing is. Dat is kwalijk. daarom heeft Brink als LTO-bestuurder met de verbreding in de portefeuille zichzelf volledig gediskwalificeerd.

 • no-profile-image

  geen vergader

  En vergeet Annechiem niet !! Wederom blijkt lto hun leden op te lichten. Kijk maar naar de aujeszky zaak die de nvv heeft aangespannen en heeft gewonnen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Begint goed te komen bij Vergaderboer, door mensen als van de Brink op hun daden aan te spreken. Siem Jan mag wat mij betreft meteen ook vertrekken.

 • no-profile-image

  Boer

  Als je een kluns meer betaald blijft het nog steets een kluns. Ze worden niet gedragen door de leden. Met wat ze presteren is dat niet verrassend.

 • no-profile-image

  Boesje

  Eigenlijk niets aan het stuk toe te voegen.
  Erg compleet zelfs. Verder heb ik gelezen dat LTO met minder bestuurders uit de voeten kan. Laat ze dan maar snel beginnen want de houdbaarheid van Brink is allang verstreken.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Er brandt niets af als de cijfers nog niet in het hoofd van een bestuurder zitten. Het is wel kwalijk dat hij een mening verkondigt, die haaks op deze cijfers staat, terwijl deze al zijn gepubliceerd. Dan degradeert men zichzelf als bestuurder. En natuurlijk is het even erg als een jonge boer de kostprijs van zijn melk niet kent. Maar het zijn twee verschillende zaken. De bestuurder wordt er voor betaald om richting aan te geven op basis van bekende gegevens en visie. Als dat niet juist is, zitten de boeren met de problemen. Een jonge boer, die zijn kostprijs niet kent, zit bij problemen zelfg op de blaren. Hij kan zich alleen zelf wat verwijten.

 • no-profile-image

  willem

  makkelijk stukje. waarom kiest vergaderboer voor een aanval op de persoon? oud zeer misschien? journalistiek veel interessanter en belangrijker om bestuurders aan te pakken die willens en wetens pertinente onzin verkopen en blijven verkopen. neem Sieta bijvoorbeeld.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.