Redactieblog

LEI: export varkensmest oplossing voor hoge afzetkosten

De export van gehygiëniseerde varkensmest is mogelijk een oplossing voor de hoge afzetkosten voor varkensmest.

Dat voorziet het landbouweconomisch instituut LEI. De afzetkosten van varkensmest zijn in Nederland hoog door de hoge kosten van mestverwerking en de kosten van het transport van varkensdrijfmest naar de akkerbouwgebieden van Nederland. Daarnaast hebben intermediairs veel macht op de Nederlandse mestmarkt, waardoor het voor varkenshouders in het grensgebied een optie is om zich te oriënteren op het dichterbij gelegen Duitse akkerbouwgebied, voorziet het LEI.

Doel van het voorstel is een prijsdaling voor de afzet van varkensmest realiseren en de invloed van de Nederlandse mesthandelaren ontlopen. Naast het maken van rechtstreekse koppelingen tussen de varkenshouders en Duitse akkerbouwers, moet de sector op zoek naar een goedkopere manier om de mest te hygiëniseren. "Het met meer ondernemrs delen van een transporteerbare installatie zou in principe moeten kunnen, maar het is moeilijk om met collega’s contracten te sluiten", aldus LEI. "Het is de bedoeling om eerst alleen te gaan draaien, in de hoop dat collega’s zullen aansluiten als ze zien dat het goed werken."

Het regelen van afzetcontracten in Duitsland is tijdrovend. "Als er echter meerdere veehouders gaan samenwerken, kan hier iemand voor in dienst genomen worden", aldus het LEI.

In Nederland zijn een aantal exporteurs reeds actief in het exporteren van gehygiëniseerde varkensdrijfmest. De hoeveelheid geëxporteerde varkensmest neemt snel toe. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd 253.751 ton varkensmest geëxporteerd naar Duitsland en 27.426 ton naar België.

Of registreer je om te kunnen reageren.