2 reacties

'Krediet komt wellicht te laat'

LTO Glaskracht vreest dat het door het landbouwministerie toegezegde overbruggingskrediet voor de glastuinbouw te laat komt.

"Het geld moet er voor 1 september zijn voor de tuinders, anders is het te laat", aldus Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht.

Van Ruiten reageert op minister Gerda Verburg, die vandaag toezegde een regeling voor overbruggingskrediet in het leven te roepen voor de in malaise verkerende glastuinbouwsector. De regeling kan echter nog wel even op zich laten wachten, omdat toestemming van de Europese Commissie vereist is, zei ze in in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de glastuinbouw. Hoeveel geld ervoor beschikbaar komt, is nog onbekend.

Het overbruggingskrediet, een extra lening ter financiering van liquiditeitstekort, staat bovenaan het verlanglijstje met ondersteuningsmaatregelen van de sector. Verburg wil de regeling opnemen in het Borgstellingsfonds. Ze benadrukte dat zij de sector drie maanden geleden heeft uitgenodigd met voorstellen hiervoor te komen.

Glaskracht-voorzitter Van Ruiten laat weten dat het daarvan nog niet is gekomen, maar wel al gesprekken met banken zijn gevoerd. Hij is blij dat de minister de ernst van de situatie inziet, maar benadrukt dat de maatregel waarschijnlijk te laat komt. "Er is nu behoefte is aan geld." De tuinbouw heeft volgens hem op dit moment een tekort van 700 miljoen euro. LTO Glaskracht wil snel met het ministerie in overleg treden.

Lees ook Kamer wil overbruggingskrediet voor glastuinbouw

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Louis

    proficiat Jophan ik had het niet beter kunnen zeggen

  • no-profile-image

    Jophan

    Ik vrees dat dit weggegooid geld gaat worden. Als de sector zo blijft doorgaan met uitbreiden als de laatste 2 jaar dan gaat de kostprijs nog verder onderuit! Misschien is het het goedkoper om de grote jongens in de tuinbouw net zo te behandelen als de gewone bedrijven. Gewoon niks geen subsidie of goedkopere concurentie vervalsende lening geven. Het gaat pijn doen bij sommige die moeten stoppen. Maar de productiegroei moet krimpen om weer een economische balans te krijgen. Het is toch van de zotte dat voedsel een bijproduct gaat worden en energie het hoofdproduct!

Of registreer je om te kunnen reageren.