296 x bekeken 5 reacties

Kamer: meer onteigening voor natuur nodig

De ruimte om boeren te onteigenen voor natuur moet maximaal worden benut.

De Tweede Kamer wil dat minister Gerda Verburg (LNV) daarop gaat aandringen bij de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), zo bleek donderdagavond tijdens een debat.

Afgesproken is dat ten hoogste 10 procent van de benodigde hectares via onteigening mag worden verworven. Veel provincies komen daar niet aan. Een meerderheid van het parlement, inclusief coalitiepartijen PvdA en CU, vreest dat hierdoor de EHS niet op tijd klaar zal zijn.

CDA en VVD zijn tegen het onteigenen van boeren. Die partijen stellen dat gronden voor de EHS alleen op basis van vrijwiligheid mogen worden verworven. Ook LTO vindt dat. LNV wil dit grote natuurproject in 2018 hebben afgerond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jakob

  Volgens mij moet de politiek zich eens achter de oren krabben hoe het kan dat ze op het onzalige idee is gekomen van onteigenen. Daar zit eerder de kern van de oplossing. Als de overheid een speeltje wil zal ze die moeten kopen en als ze dat speeltje heel erg graag wil moet ze zoveel betalen dat ze dat speeltje ook krijgt. En als de overheid dat niet wil betalen moet ze niet zeuren, wees eens een keer volwassen en niet een vervelend hebzuchtig dreinerig kind.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste mensen, het gaat de overheid helemaal niet om natuurontwikkeling. De knappe koppies achter de schermen hebben een visie op de langere termijn. Ze weten verdraaid goed dat voedselproductie het probleem van de komende decennia wordt, en men probeert als overheid hierop te anticiperen door het noodzakelijke productiemiddel grond in handen te krijgen. Maar ja, geld hè. Geen probleem hebben ze in Den Haag ontdekt; doe het onder de noemer natuurontwikkeling, en trek zo met de Europese belastingcenten een groot areaal potentiele landbouwgrond naar je toe. Het bewijs ligt er al; honderdduizend hectare aangekochte grond zonder dat deze als natuur is ingericht, "omdat er geen geld voor is". En toch gaat men door met verwerven onder de dekmantel natuurontwikkeling. Tja, ons landje is altijd een handelsnatie geweest en zal dit ook blijven. Lekker makkelijk met een eigen Neelie die moet toezien op strijdigheid met de mededingingsregels, In dit geval op de grondmarkt. En je zou verwachten dat een agrarische man als Waalkens aan de bel zou trekken. Vergeet het maar, die man is meer bezig met de subsidiepot waarvan hij eet te vullen. Typisch Pvda; als ze kunnen eten van de pot van een ander zullen ze het niet laten.

 • no-profile-image

  Boer in EHS

  Ik zou graag vandaag nog met die revolutie beginnen...

 • no-profile-image

  Ome

  En bij het vaststellen van de EHS is aan alle grondbezitters beloofd dat het verwerven van de gronden geheel vrijwillig zou gebeuren.

 • no-profile-image

  boer

  het is toch wel droevig dat je als grondgebruiker/eigenaar vogelvrij verklaard wordt als iemand toevallig jouw perceel inkleurt om als natuur te bestemmen. wanneer breekt er een revolutie uit om dit tegen te houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.