Redactieblog

425 x bekeken 2 reacties

Hogere voeropname na tijdelijk spenen

Het tijdelijk spenen van biggen zorgt voor een verbeterde voeropname van biggen tijdens de zoogperiode.

Dat blijkt uit onderzoek van Wikke Kuller van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De tijdelijke scheiding heeft ook een positief effect op voeropname en groei na het spenen.

Bij de gangbare methode gaan biggen bij het spenen abrupt over op een minder goed verteerbaar dieet, wat zorgt voor verminderde voeropname. Wanneer de biggen tijdens de zoogperiode al kennis maken met vast voer, is het verschil minder groot.

Tijdelijk spenen is een managementsysteem waarbij zeug en biggen tijdens de tweede helft van de zoogperiode voor een aantal uren per dag worden gescheiden. In het onderzoek van Kuller werden de biggen vanaf dag veertien iedere dag twaalf uur gescheiden tot het einde van de zoogperiode (dag 25). De biggen werden vanaf dag zeven bijgevoerd.

Tijdelijk spenen blijkt vooral een positief effect te hebben op tomen die een lage voeropname hebben. Biggen worden door het tijdelijk spenen gestimuleerd om al tijdens de zoogperiode de voerbak op te zoeken. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de beste methode is voor tijdelijk spenen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    johanna

    Het proefschrift van Wikke Kuller werd al op 5 februari 2008 gepubliceert. Erg laat om dit nu nog als 'nieuws' te bestempelen.

  • no-profile-image

    pete

    De zeug word minder vaak gemolken, dus minder hormoonwerking dus na het spenen slechtere berigheid en de volgende worp minder biggen en meer terugkomers. Gewoon op 21 dagen pas gaan bijvoeren als de zeug aan haar top voer opname zit. dan vlakt de melkproduktie af en gaan de biggen vanzelf meer vast voer opnemen en trekken minder hard aan de zeug. De hormoonhuishouding word optimaal gestimuleerd wat een betere berigheid geeft en meer biggen en minder terugkomers. Beter voor varken en boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.