Redactieblog

GGD wil mest uit Brabantse geitenstal vernietigen

De GGD Hart voor Brabant wil dat in het centrum van de Q-koortsuitbraak een proef komt met de vernietiging van mest en stro uit geitenstallen.

Hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande legt dat verzoek zaterdag voor aan de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) die dan het zwaar getroffen gebied in Noordoost-Brabant bezoeken.

De GGD meent dat mest en stro uit geitenstallen de belangrijkste bron is van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Een maand na de laatste bevalling in een geitenstal mag de mest en stro op het land worden uitgereden of worden vervoerd naar kopers. De GGD stelt dat uitbraak van Q-koorts nog steeds niet onder controle is en er iets moet gebeuren. "Ook al weten we niet zeker of het werkt, ben ik daar van overtuigd", aldus Van de Sande. Vernietiging, steriliseren of fermenteren van mest en stro is een kostbare zaak. De GGD wil dat boeren schadeloos worden gesteld.

Of de bacterie zich vooral verspreid via de mest is nog onduidelijk. Veel geitenmest wordt in akkerbouwgebieden uitgereden. "Het is opmerkelijk dat in deze gebieden vrijwel geen besmettingen met Q-koorts worden gevonden", aldus een woordvoerder van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Voor bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld gelden aanvullende mestregels. Er geldt een verbod van 90 dagen op het uitmesten van de stal en het uitrijden van mest. Daarnaast moet de mest op alle bedrijven afgedekt worden en bevochtigd bij het uitmesten van de potstallen.

De uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld. Dit jaar zijn tot dusver bijna 1.700 mensen ziek geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.