Redactieblog

GD: voorzichting met aanvoer vee

Veehouders moeten extra voorzichting zijn met de aanvoer van schapen en geiten op het bedrijf in verband met Q-koorts.

Dat adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). ”Al lange tijd adviseren we met name voor grote bedrijven om de bedrijfsvoering zo gesloten mogelijk te houden, om te voorkomen dat er via de aanvoer van dieren ook ziektekiemen worden binnengehaald”, zegt dierenarts Piet Vellema van de GD. Het is echter niet altijd mogelijk. Vooral voor dekbokken is het lastig om die binnen eigen bedrijf op te fokken.

”Uit onderzoek weten we dat het mogelijk is dat de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, Coxiella Burnetii, op een bedrijf ingesleept kan worden via de aanvoer van een besmet dier”, zegt Vellema. ”Het is daarom verstandig om nu bij de aanvoer van dieren extra alert te zijn op de herkomst van een dier.”

Q-koorts speelt vooral bij geiten, bij schapen lijkt het probleem minder klein. ”Maar ook uit het oogpunt van scrapie en zwoegerziekte is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de aanvoer van vee op een bedrijf. Het is verstandig om geen vee te halen uit gebieden waarvan je weet dat er gezondheidsproblemen zijn.”

De GD werkt, onder pressie van het grote aantal humane gevallen, aan een tankmelkonderzoek naar Q-koorts. Dit najaar verwacht de organisatie een certificeringsprogramma te kunnen leveren waarin bedrijven periodiek via tankmelkonderzoek op Coxiella burnetii worden onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.